03/06/2020 03/06/2020 Ένα απο τα αρχαιότερα και ιερώτερα σκεύη της Πίστεως μας είναι το Άγιο Ποτήριο, το οποίο κατασκευάζεται από ευγενή μέταλλα. Μέσα σε αυτό βάζει ο Ιερέας, (κατά την διάρκεια της προσκομιδής), οίνο και ύδωρ. Ο οίνος αυτός μεταβάλλεται σε αίμα Χριστού και δια μέσου αυτού οι πιστοί ενώνονται μαζί του. Η λέξη “ποτήριον”, αποτελείται από το...
03 Ιουνίου, 2020 - 22:41
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2020 - 22:48

Το Άγιο Ποτήριο και η Λαβίδα

Διαδώστε:
Το Άγιο Ποτήριο και η Λαβίδα

Ένα απο τα αρχαιότερα και ιερώτερα σκεύη της Πίστεως μας είναι το Άγιο Ποτήριο, το οποίο κατασκευάζεται από ευγενή μέταλλα. Μέσα σε αυτό βάζει ο Ιερέας, (κατά την διάρκεια της προσκομιδής), οίνο και ύδωρ. Ο οίνος αυτός μεταβάλλεται σε αίμα Χριστού και δια μέσου αυτού οι πιστοί ενώνονται μαζί του. Η λέξη “ποτήριον”, αποτελείται από το θέμα “πο” και το ρήμα “πίνειν” και σημαίνει σκεύος κυλινδρικού σχήματος, με βάση στο κάτω μέρος και ανοικτό επάνω το οποίο χρησιμοποιείτε για να πίνουμε.

 

 

Η λαβίδα κατασκευάζεται από διάφορα μέταλλα και συνήθως είναι επιχρυσωμένη. Στο πίσω μέρος της φέρει Σταυρό και είναι το μέσον που ο λειτουργός ιερεύς μεταδίδει στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

 

 

ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ www.iaathdigitalmuseum.gr

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων