10/06/2022 10/06/2022 Εκοιμήθη την Παρασκευή 10 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Πισιδίας κυρός Σωτήριος (Τράμπας) ο οποίος εκτός από το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επιτέλεσε στην Άπω Ανατολή εξίσου σημαντικό ήταν το έργο του στην Μικρασιατική Πισιδία και Παμφυλία.   Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σωτήριος μετά την εκλογή του το 2008 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Μητροπολίτη Πισιδίας με μία ομάδα...
10 Ιουνίου, 2022 - 12:01
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2022 - 11:40

Το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Σωτηρίου στην Μικρασιατική Πισιδία και Παμφυλία

Διαδώστε:
Το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Σωτηρίου στην Μικρασιατική Πισιδία και Παμφυλία

Εκοιμήθη την Παρασκευή 10 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Πισιδίας κυρός Σωτήριος (Τράμπας) ο οποίος εκτός από το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επιτέλεσε στην Άπω Ανατολή εξίσου σημαντικό ήταν το έργο του στην Μικρασιατική Πισιδία και Παμφυλία.  

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σωτήριος μετά την εκλογή του το 2008 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Μητροπολίτη Πισιδίας με μία ομάδα Μικρασιατών πραγματοποίησε περιοδεία στην Μητρόπολη του, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου από την Παμφυλική Αττάλεια και την Πέργη μέχρι την Πισιδική Αντιόχεια, το Νησίον της λίμνης Εγίρντιρ και την Σπάρτη. Τέλεσε θείες λειτουργίας στους εγκαταλειμμένους, ή ερειπωμένους ρωμέικους Ναούς και ανέπεμψε δεήσεις υπέρ των αδίκως τελειωθέντων Μικρασιατών. Η συνάντηση όμως με πολλούς από τους χιλιάδες αποίμαντους και αλειτούργητους Ρωσόφωνους οικονομικούς μετανάστες ήταν η αρχή του νεόυ ιεραποστολικού έργου.

Στην Αττάλεια αγοράστηκε παλαιός ιδιωτικός ρωμέικος ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο και τον Αγιο Αλύπιο, επισκευάστηκε, εξοπλίστηκε και από το 2011 που τελέστηκαν τα θυρανοίξια, λειτούργησε ως ενορία με μόνιμο ιερέα. Στην Αλάγια από το 2012 άρχισε να λειτουργείται περιοδικά ο παλαιός ρωμέικος ναός του Αγίου Γεωργίου του Βουνού για τους εκεί εγκατεστημένους ορθοδόξους. Με τις άοκνες προσπάθειες του μακαριστού μητροπολίτου αποκτήθηκε οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή, όπου ανεγέρθηκε Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο, με ιερό ναό αφιερωμένο στην Παναγία την Πισιδιώτισσα, χώρο εκδηλώσεων και ξενώνες. Ο ναός εξοπλίστηκε πλήρως και από το 2015 που τελέστηκαν τα θυρανοίξια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, λειτουργεί σαν ενορία με μόνιμο ιερέα. Την ίδια χρονιά ανακαινίστηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και ο Άγιος Γεώργιος του Βουνού για περιοδικές θείες λειτουργίες. Το 2016 αγοράστηκε ένα ανακαινισμένο σπίτι στην παλιά πόλη της Αττάλειας κοντά στον Άγιο Αλύπιο και χρησιμοποιείται ως Επισκοπείο και πνευματικό κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Αλυπίου. Το 2021 στην Αρχαία Σίδη (Μάναβκγατ) αποκτήθηκε οικόπεδο για την ανέγερση και εκεί Ορθόδοξου Πολιτιστικού Κέντρου για τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες των Ορθοδόξων της περιοχής με ιερό ναό αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, αρχονταρίκι και ξενώνες. Τα θυρανοίξια του ναού προβλέπονται να γίνουν τον Ιούλιο του 2022.

Όλο αυτό το έργο έγινε με την αμέριστη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχου,με δωρεές Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας και την εθελοντική διακονία ιερέων από την Ελλάδα, καθώς ο μακαριστός μητροπολίτης δεν έπαυσε όλα αυτά τα χρόνια να στήνει επίγεια θυσιαστήρια και να τελεί θείες λειτουργίες στους ερειπωμένους ρωμέικους ναούς σε πόλεις της μητροπόλεως του όπου είχαν αναπτυχθεί ρωμέικες κοινότητες.

Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του πολιού μητροπολίτου και για την συνέχιση του ιεραποστολικού, πνευματικού και ποιμαντικού του έργου στην αναβιωθείσα και οργανωμένη πλέον μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου, χειροτονήθηκε ως βοηθός επίσκοπος με τον τίτλο της Επισκοπής Ευδοκιάδος, ο Μέγας Σύγκελος αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Χοροζίδης, ο οποίος μαζί με ρωσόφωνους κληρικούς που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή διακονούν το ορθόδοξο ποίμνιο. Ο μακαριστός μητροπολίτης δεν έπαυσε μέχρι τέλους της ζωής του να μεριμνά για την διαποίμανση των πιστών με την έκδοση βιβλίων και αποστολή ομιλιών και κηρυγμάτων μεταφρασμένα στις επικρατούσες γλώσσες τους.

Ο έμφορτος αγαθών έργων, ο προσηνής, καταδεκτικός, προσφιλής, αλλά και αφοσιωμένος και ταπεινός εργάτης του αμπελώνος του Χριστού, ο μέγας ιεραπόστολος Ιεράρχης, που για μισό περίπου αιώνα ταξίδευε μεταξύ ηπείρων και θαλασσών για να λειτουργεί τα επίγεια θυσιαστήρια, να αγιάζονται οι άνθρωποι και να δοξάζεται το όνομα του Κυρίου στην οικουμένη, αναχώρησε για το αιώνιο ταξίδι, όπου θα συναντήσει τον Κύριο της Δόξης στο άγιο και υπερουράνιο και νοερό θυσιαστήριο και θα απολαύσει τους κόπους της θυσιαστικής αγάπης του υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων