06/07/2019 06/07/2019 Το μυστήριο του Ευχελαίου, κατά την ιστορική διαδρομή του, πήρε αρκετές ονομασίες. Αποκαλέσθηκε άγιον έλαιον, ευχέλαιον, ηγιασμένο έλαιο, χρίσμα δι ελαίου, ελαίου χρίσις. Στη δυτική εκκλησία, μάλιστα, η σημασία του πήρε άλλη αξία, αφού πλέον παρέχεται ως έσχατο εφόδιο “επί επιθανάτιας κλίνης”. Σε άλλες ομολογίες ή παραδόσεις της εκκλησίας, έλαβε επίσης διαφορετικές ονομασίες. Στη ρωμαιοκαθολική...
06 Ιουλίου, 2019 - 22:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2019 - 22:16

Το Μυστήριο του Ευχελαίου: Η ιστορία και η σημασία του

Διαδώστε:
Το Μυστήριο του Ευχελαίου: Η ιστορία και η σημασία του

Το μυστήριο του Ευχελαίου, κατά την ιστορική διαδρομή του, πήρε αρκετές ονομασίες.

Αποκαλέσθηκε άγιον έλαιον, ευχέλαιον, ηγιασμένο έλαιο, χρίσμα δι ελαίου, ελαίου χρίσις.

Στη δυτική εκκλησία, μάλιστα, η σημασία του πήρε άλλη αξία, αφού πλέον παρέχεται ως έσχατο εφόδιο “επί επιθανάτιας κλίνης”.

Σε άλλες ομολογίες ή παραδόσεις της εκκλησίας, έλαβε επίσης διαφορετικές ονομασίες. Στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποκαλείται ως “μυστήριο των ασθενών”, οι Σύροι και οι Μαρωνίτες το αποκαλούσαν “μυστήριο των λυχνιών”.

Η επικρατούσα ονομασία, σήμερα, είναι Ευχέλαιο και πιθανώς επικράτησε από τον μοναχό Ιώβ, ως μία σύνθεση από τον εξωτερικό τύπο του μυστήριου.

 

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Το Ευχέλαιο είναι το μυστήριο που παρέχει πρωτευόντως τη σωματική ίαση στα ασθενούντα μέλη της Εκκλησίας και δευτερευόντως την πνευματική τους υγεία, την άφεση των αμαρτιών.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το χρόνο της τελέσεως του μυστηρίου.

Όταν ένας Χριστιανός είναι ασθενής ή επιθυμεί να προετοιμασθεί για τη Θεία Κοινωνία, είναι δυνατόν να καλέσει τους κληρικούς προς τέλεση του Ευχελαίου.

Το μυστήριο αυτό, ήδη τελείτο κατά την εποχή των Αποστόλων, όπως μας πληροφορεί ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος. Το ευχέλαιο σαν μυστήριο παρέχει άφεση, αλλά ειδικά σωματική υγεία, αποτελώντας μία συνέχιση των θεραπευτικών θαυματουργικών ενεργειών του Ιησού Χριστού.

 

ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ – http://www.iaathdigitalmuseum.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων