01/06/2021 01/06/2021 Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στο σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής το οποίο βρίσκεται στο χωριό Αβδού, στο Ηράκλειο Κρήτης, και σε υψόμετρο 750 μέτρων. Μπορεί η πρόσβαση στο σπήλαιο να είναι δύσκολη, καθώς ο μόνος δρόμος είναι ένα ανηφορικό μονοπάτι, ωστόσο πιστοί κάθε ηλικίας κατευθύνθηκαν και φέτος στον ιερό αυτόν τόπο ανήμερα της εορτής της...
01 Ιουνίου, 2021 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2021 - 17:34

Το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής στο Ηράκλειο Κρήτης

Διαδώστε:
Το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής στο Ηράκλειο Κρήτης

Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στο σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής το οποίο βρίσκεται στο χωριό Αβδού, στο Ηράκλειο Κρήτης, και σε υψόμετρο 750 μέτρων. Μπορεί η πρόσβαση στο σπήλαιο να είναι δύσκολη, καθώς ο μόνος δρόμος είναι ένα ανηφορικό μονοπάτι, ωστόσο πιστοί κάθε ηλικίας κατευθύνθηκαν και φέτος στον ιερό αυτόν τόπο ανήμερα της εορτής της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Φωτεινή, που στη συνείδηση των ντόπιων έχει ταυτιστεί με τη Σαμαρείτιδα, έψαχνε ένα ήσυχο μέρος για να αφοσιωθεί στον Θεό για το υπόλοιπο της ζωής της. Κάποια στιγμή, κι ενώ δεν είχε βρει το κατάλληλο σημείο, της εμφανίστηκε η Παναγία η οποία άγγιξε ένα βουνό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σπήλαιο για να μπορέσει να μονάσει εκεί.

Η εκκλησία που βρίσκεται εντός του σπηλαίου χαρακτηρίζεται θαυματουργή. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τεκνοποίησης, όταν επισκέπτονται το σπήλαιο και πίνουν αγίασμα – το οποίο στάζει από την κορυφή – τεκνοποιούν και πάντα μάλιστα κάνουν και αγόρι. Το πιθάρι στο οποίο πέφτει το αγίασμα δεν ξεχειλίζει ποτέ, σύμφωνα πάλι με την παράδοση.

Με βάση ιστορικά αρχεία, η λατρεία στο σπήλαιο φέρεται να ξεκίνησε κατά τον 19ο αιώνα, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο στα γύρω σπήλαια υπήρχαν αρκετοί ερημίτες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των Κρητικών Επαναστάσεων το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής αποτελούσε κρησφύγετο για τους Κρητικούς που μάχονταν για την απελευθέρωση του τόπου τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής αναφέρεται εκείνη την περίοδο και ως μοναστήρι.

Ακόμα και στις μέρες μας, αρκετοί πιστοί κάνουν λόγο για θαύματα της Αγίας Φωτεινής, με τη φήμη του σπηλαίου να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κρήτης καθώς είναι ξακουστό σ’ όλη την Ελλάδα.

Ειδικά την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα, ανήμερα της εορτής της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας, επικρατεί το αδιαχώρητο με τη συμμετοχή των πιστών να είναι συγκινητική. Μάλιστα, στο σημείο πραγματοποιείται και πανηγύρι.

 

Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας – Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων