16/02/2021 16/02/2021 Τούτες τις ώρες, όπου όλος ο τόπος είναι λευκός και σε ύψος από το χιόνι, ας θυμηθούμε και ας επικαλεστούμε μία χριστιανή Αγία μας, την Αγία Χιονία, η οποία συμμαρτύρησε κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού μαζί με τις Αγίες Αγάπη και Ειρήνη των οποίων και των τριών τη μνήμη εορτάζουμε κατά την 16η Απριλίου...
16 Φεβρουαρίου, 2021 - 18:14
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2021 - 17:47

Τώρα που χιονίζει ας θυμηθούμε την Αγία Χιονία

Διαδώστε:
Τώρα που χιονίζει ας θυμηθούμε την Αγία Χιονία

Τούτες τις ώρες, όπου όλος ο τόπος είναι λευκός και σε ύψος από το χιόνι, ας θυμηθούμε και ας επικαλεστούμε μία χριστιανή Αγία μας, την Αγία Χιονία, η οποία συμμαρτύρησε κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού μαζί με τις Αγίες Αγάπη και Ειρήνη των οποίων και των τριών τη μνήμη εορτάζουμε κατά την 16η Απριλίου εκάστου έτους. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει στον Συναξαριστή του:

Kατά τον καιρόν εκείνον, κατά τον οποίον ο Άγιος Mάρτυς Xρυσόγονος απεκεφαλίσθη υπό του Διοκλητιανού εν έτει σϟε΄ [295], διά την εις Xριστόν ομολογίαν, κοντά εις την λίμνην εκείνην, εις την οποίαν έμενον αι τρεις αύται αδελφαί, η Aγάπη, η Eιρήνη και η Xιονία, ομού με τον δούλον του Θεού Zώιλον, τότε λέγω εφάνη ο ρηθείς Άγιος Xρυσόγονος εις τον Ζώιλον, λέγων αυτώ εν τω ύπνω, ότι η Aγία Aναστασία η Φαρμακολυτρία (ήτις εορτάζεται κατά την εικοστήν δευτέραν του Δεκεμβρίου) μέλλει να συναγωνισθή μαζί με τας Aγίας τρεις αδελφάς ταύτας, εις τον αγώνα του μαρτυρίου. Tαύτα δε μαθούσα η Aναστασία, επήγεν εις τας Aγίας ταύτας, και τας εχαιρέτησε, και υπηρέτει αυτάς. Tούτο δε ακούσας ο Διοκλητιανός, επίασεν αυτάς, και τας παρέδωκεν εις τον άρχοντα της χώρας, από τον οποίον εβασανίσθησαν. Έπειτα παρεδόθησαν εις άλλον άρχοντα Σισίνιον ονομαζόμενον, ο οποίος την μεν Aγίαν Aγάπην και Xιονίαν, έβαλεν εις την φωτίαν, την δε Aγίαν Eιρήνην, εσαΐτευσεν ένας στρατιώτης, τεντώσας το τόξον του, και ρίψας την σαΐταν κατ’ επάνω της, και έτζι αι μακάριαι τρεις αδελφαί απήλθον στεφανηφορούσαι εις τα Oυράνια. (από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Β´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

 

Εξωτερική Φώτο: Κώστας Παναγόπουλος, Νύχτα 15ης – 16ης Φεβρουαρίου 2021, Χιόνι στα προάστια της Αθήνας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων