14/12/2020 14/12/2020 Το διεθνές φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής του Χαϊνούβκα της Πολωνίας (Międzynarodowym Festiwalem Muzyki Cerkiewnej – Hajnówka), ένα από τα σημαντικότερα χορωδιακά φεστιβάλ του είδους στον κόσμο, παρουσιάζει το συλλεκτικό CD “Wo Carstwii Twojem” (στα ελληνικά μεταφράζεται ως “Εν τη Βασιλεία Σου”), αφιερωμένο στον σπουδαίο πολωνό συνθέτη Κριστόφ Πεντερέτσκι (Krzysztof Penderecki), που απεβίωσε τον Μάρτιο του 2020. ...
14 Δεκεμβρίου, 2020 - 15:34
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2020 - 15:21

Αφιέρωμα στον Πεντερέτσκι με τη συμμετοχή της Νεκτ. Καραντζή

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στον Πεντερέτσκι με τη συμμετοχή της Νεκτ. Καραντζή

Το διεθνές φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής του Χαϊνούβκα της Πολωνίας (Międzynarodowym Festiwalem Muzyki Cerkiewnej – Hajnówka), ένα από τα σημαντικότερα χορωδιακά φεστιβάλ του είδους στον κόσμο, παρουσιάζει το συλλεκτικό CD “Wo Carstwii Twojem” (στα ελληνικά μεταφράζεται ως “Εν τη Βασιλεία Σου”), αφιερωμένο στον σπουδαίο πολωνό συνθέτη Κριστόφ Πεντερέτσκι (Krzysztof Penderecki), που απεβίωσε τον Μάρτιο του 2020. 

Ο Πεντερέτσκι, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αι. είχε αναλάβει την καλλιτεχνική αιγίδα του Φεστιβάλ από το 2003 και, για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Mikołaj Buszko, η φετινή συλλεκτική δισκογραφική έκδοση αφιερώθηκε σε εκείνον και το πολύτιμο έργο του.

Το άλμπουμ ξεκινά με μια ελληνική συμμετοχή, με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, σε στίχους από τον 50ο ψαλμό στα αραμαϊκά. 

Η Καραντζή μετείχε στη φετινό φεστιβάλ της Πολωνίας με δύο solo τιμητικές συναυλίες στη Βαρσοβία και το Μπιαλιστόκ. Η συμμετοχή της, μετά από την πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή, συνοδεύτηκε από ειδική τιμητική διάκριση της Επιτροπής Διαγωνισμού του Φεστιβάλ. 

Η Επιτροπή που αποτελούνταν από κάποιες από τα σημαντικότερες και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες του πολιτισμού της Πολωνίας και Καθηγητές του Μουσικού Πανεπιστημίου Fryderyk Chopin, με επικεφαλής τον σπουδαίο Πολωνό συνθέτη Romuald Twardowski, ομόφωνα απένειμε στην Καραντζή το ειδικό βραβείο: “για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στη διάδοση και καλλιέργεια της παράδοσης της Μουσικής της Ανατολικής Εκκλησίας και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο γυναικείας παρουσίασης των βυζαντινών ύμνων”, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μπιαλιστόκ στο Podlasie Opera and Philharmonic στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Από την βραδιά εκείνη προέρχεται το απόσπασμα που ερμηνεύει η Νεκταρία Καραντζή στο “Wo Carstwii Twojem”.

Στο άλμπουμ λαμβάνουν επίσης μέρος:

Η χορωδία του ορθόδοξου Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Βαρσοβίας, υπό τη διεύθυνση του Łukasz Rejt,  η χορωδία Zespół wokalny Esperimento του Μπιαλιστόκ, υπό τη διεύθυνση της Barbara Kornacka, η Ακαδημαϊκή Χορωδία του Πολυτεχνείου της Κρακοβίας, υπό τη διεύθυνση της Marta Stós, η χορωδία “Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης, ο αγγελόφωνος” της Βουλγαρίας, υπό τη διεύθυνση του Kristian Popow και μια από τις σημαντικότερες πολωνικές επαγγελματικές χορωδίες, η χορωδία της Podlasie Opera and Philharmonic, υπό τη διεύθυνση της Violetta Bielecka.

Το cd διατίθεται από το Φεστιβάλ του Χαϊνούβκα της Πολωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:
http://festiwal-hajnowka.pl/wydawnictwa/

Ακούστε απόσπασμα από τη συναυλία της Νεκταρίας Καραντζή στη Βαρσοβία
https://youtu.be/yT9ODAw_U0M

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων