02/12/2020 02/12/2020 Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Έαρ» για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία, πλήρης και εκτενής βίος του μεγάλου Σέρβου Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Επισκόπου Αχρίδος. Στην ανακοίνωση των εκδόσεων αναφέρονται τα εξής σχετικά με τον βίο του Αγίου και τη νέα έκδοση: «Στον 20ο αιώνα, έζησαν και αναδείχθηκαν πάρα πολλοί Άγιοι παρά την αποστασία της ανθρωπότητας...
02 Δεκεμβρίου, 2020 - 13:20
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2020 - 12:53

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς – Εκτενής βίος και ανθολόγιο λόγων

Διαδώστε:
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς – Εκτενής βίος και ανθολόγιο λόγων

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Έαρ» για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία, πλήρης και εκτενής βίος του μεγάλου Σέρβου Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Επισκόπου Αχρίδος.

Στην ανακοίνωση των εκδόσεων αναφέρονται τα εξής σχετικά με τον βίο του Αγίου και τη νέα έκδοση:

«Στον 20ο αιώνα, έζησαν και αναδείχθηκαν πάρα πολλοί Άγιοι παρά την αποστασία της ανθρωπότητας εναντίον του Δημιουργού. Η παρουσία αυτών των ανθρώπων απέδειξε τη διαχρονικότητα του Ευαγγελίου και την αδιάκοπη παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή της Εκκλησίας. Οι σύγχρονοι Άγιοι ήταν ως επί το πλείστον απλοί και ταπεινοί, καθ’ ομοίωσιν των δώδεκα Αποστόλων.

Ίσως αυτό να συνέβη, γιατί οι επηρμένοι «σοφοί» του αιώνος τούτου θα έπρεπε να καταισχυνθούν από ασήμαντους για τον κόσμο ανθρώπους, ώστε να αποδειχθεί και στην εποχή μας ότι «τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, καὶ τὰ ἀσθενῆ του κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά» (Α Κορ. α 27).

Όμως, ο Θεός και σε αυτή την περίοδο δεν άφησε την Εκκλησία Του χωρίς την παρουσία των χριστιανών διανοουμένων, οι οποίοι κατέρριψαν τα λογικοφανή επιχειρήματα των άθεων φιλοσόφων και ενίσχυσαν τους αδύναμους στην πίστη ανθρώπους, εκείνους που, ενώ είχαν καλή διάθεση, ζητούσαν λογικά επιχειρήματα για να αποδεχθούν τη χριστιανική διδασκαλία.

Ένας από αυτούς τους μεγάλους απολογητές της Ορθοδοξίας στον 20ο αιώνα, ίσως ο σημαντικότερος, είναι ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, επίσκοπος Αχρίδος της Σερβικής Εκκλησίας.
Το χάρισμα που είχε να εξηγεί με σαφήνεια τις δυσνόητες πνευματικές έννοιες, η οξυδερκής και σαφής αντίληψη της εποχής του, οι απεριόριστες γνώσεις του γύρω από τη θεολογία και άλλες επιστήμες μας άφησαν κείμενα που αποτελούν σωσίβια λέμβο στα χρόνια της αμφισβήτησης των πνευματικών αξιών. Ωστόσο, πέρα από τα γραπτά κείμενά του, εξίσου σημαντική για εμάς είναι η μελέτη της ζωής του, κατά τη διάρκεια της οποίας διώχθηκε και κακοπάθησε για την αγάπη του στον Χριστό, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν υπάρχει αληθινή χριστιανική ζωή χωρίς θυσίες.

Έχουμε την ευλογία και τη χαρά να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Έαρ» ο πρώτος πλήρης και εκτενής βίος του μεγάλου Σέρβου Αγίου στην ελληνική βιβλιογραφία, διανθισμένος από ανθολόγιο απολογητικών και πνευματικών κειμένων του «Νέου Χρυσοστόμου», όπως πολύ επιτυχώς χαρακτηρίστηκε…».

 Μπορείτε να αναζητήσετε την καινούργια έκδοση εδώ:

https://ear-books.com/shop/enilikes/agios-nikolaos-velimirovits-ektenis-vios-amp-anthologio-logon/

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων