28/01/2020 28/01/2020 Στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Forum και 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. Η κ. Μενδώνη έκανε μάλιστα και εκτενή αναφορά στα Μετέωρα, ενώ παράλληλα ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν από τον τουρισμό αλλά...
28 Ιανουαρίου, 2020 - 12:19
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2020 - 11:50

Αναδεικνύονται οι θρησκευτικοί θησαυροί της Θεσσαλίας

Διαδώστε:
Αναδεικνύονται οι θρησκευτικοί θησαυροί της Θεσσαλίας

Στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Forum και 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. Η κ. Μενδώνη έκανε μάλιστα και εκτενή αναφορά στα Μετέωρα, ενώ παράλληλα ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν από τον τουρισμό αλλά και την εθνική οικονομία εν γένει, από την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι ήδη οι Υπηρεσίες του υπουργείου, σε συμφωνία με την Περιφέρεια, προωθούν 31 έργα Πολιτισμού.

Στη περιοχή της Λάρισας

Τα έργα αυτά, 8 στην περιοχή της Λάρισας (μεταξύ αυτών Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια, Κάστρο Βελίκας, Τεκέ Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη, αρχαιολογικοί χώροι Ελασσόνας, Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά, Ακρόπολη Φαρσάλων, θρησκευτικά μνημεία Τεμπών, ψηφιακή διασύνδεση χώρων και Μουσείου Λάρισας) συν 3 σε περιοχές-δορυφόρους (αρχαιολογικοί χώροι Παλιόσκαλας, Κραννώνος, Φαρσάλων), 11 στη Μαγνησία (μυκηναϊκός οικισμός “Κάστρου – Παλαιάς” Βόλου, Διμήνι, Δημητριάδα, Φθιώτιδες Θήβες κ.ά.), 4 στην Καρδίτσα και 8 στα Τρίκαλα, έχουν συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα € 22 εκ.

Παράλληλα με τα ανωτέρω έργα, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους συμβαλλόμενους. Μεταξύ αυτών είναι η Σύμβαση για την στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου Καραμίχου στα Φάρσαλα, η Σύμβαση για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στο Φλαμούλι Τρικάλων, η Σύμβαση για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Ταξιαρχών Φαρκαδόνας, η Σύμβαση για την αποκατάσταση του τρούλου του παλαιού καθολικού της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Τα Μετέωρα

Μια ιδιαίτερη περίπτωση φυσικού και πολιτιστικού πόρου με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρη τη Θεσσαλία, αποτελεί η περιοχή των Μετεώρων.
Εδώ έχουμε το συνδυασμό ενός φυσικού τοπίου μοναδικής μορφολογίας με το πολιτιστικό τοπίο της μοναστικής πολιτείας. Ένα πολιτιστικό τοπίο επίσης σύνθετο, εφόσον περιλαμβάνει αφενός τα ιστορικά μνημειακά συγκροτήματα των μονών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, και αφετέρου μια ζωντανή και δραστήρια μοναστική κοινότητα, που συγκροτεί μάλιστα το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία ασκητών μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο μετά το Άγιο Όρος. Αυτή ακριβώς η μοναδική σύνθεση και σύζευξη φυσικού και πολιτιστικού τοπίου αναγνωρίστηκε από την UNESCO, η οποία το 1988 ενέγραψε τα Μετέωρα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

“Η ένταξη των Μετεώρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που προσδίδει στο χώρο ειδικό βάρος και υψηλή προστιθέμενη αξία, ως γνωστόν δεν αποτελεί μια τελεσίδικη ενέργεια, αλλά τελεί διαρκώς υπό αξιολόγηση επί τη βάσει συγκεκριμένων όρων και κριτηρίων” τονίζει η κ. Μενδώνη και προσθέτει: “Προς τούτο ήδη υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η εκπόνηση Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το σύνολο των ενταγμένων μνημείων και χώρων της Ελλάδας, προκειμένου να διαμορφωθεί σε στέρεες επιστημονικές βάσεις το πλαίσιο της προστασίας, διατήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησής τους”.

Το διαχειριστικό σχέδιο των Μετεώρων βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν δε ήδη ολοκληρωθεί η αναλυτική αρχαιολογική τεκμηρίωση και η καταγραφή του ιστορικού εργασιών, μελετών και επεμβάσεων.

Σύνδεση με το Άγιο Όρος

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη η λύση συνίσταται σε μια τουριστική ανάπτυξη με επιμέρους ήπιες, στοχευμένες, διαφοροποιημένες και ισόρροπα κατανεμημένες δράσεις παραδοσιακού, θρησκευτικού, φυσιολατρικού και αθλητικού τουρισμού.
“Εν προκειμένω θα μπορούσε κανείς για παράδειγμα να επενδύσει στη διασύνδεση των Μετεώρων με τη μεγάλη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης και πολύμορφης θρησκευτικής-πολιτιστικής διαδρομής, που θα υλοποιείται τόσο στο φυσικό, όσο και στον εικονικό-ψηφιακό χώρο” κατέληξε η υπουργός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων