30/09/2022 30/09/2022 Αναφορά κατέθεσαν η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μαζί με τον Βουλευτή Άρτας, κ. Χρήστο Γκόκα, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επιστολή τής διοίκησης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, όπου επισημαίνεται το πρόβλημα ένταξης της Χειροτεχνικής Σχολής του Κοινωφελούς Ιδρύματος της...
30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 13:42
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2022 - 13:56

Αναφορά Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή

Διαδώστε:
Αναφορά Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή

Αναφορά κατέθεσαν η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μαζί με τον Βουλευτή Άρτας, κ. Χρήστο Γκόκα, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επιστολή τής διοίκησης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, όπου επισημαίνεται το πρόβλημα ένταξης της Χειροτεχνικής Σχολής του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ριζαρείου στη δομή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΚ/ΙΕΚ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Με επιστολή της η διοίκηση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής επισημαίνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει για την ένταξη της Χειροτεχνικής Σχολής του Ιδρύματος στη δομή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Επειδή η ανάδειξη της Χειροτεχνικής είναι όρος της Διαθήκης των Ευεργετών Ριζάρη και οφείλει να είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτείας.

Επειδή το Ίδρυμα έχει αναπτύξει τη Χειροτεχνική και την έχει καταστήσει πρότυπο ποιότητας, ζητά την ένταξή της στην επίσημη δομή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Επειδή στο νόμο 4763/2020 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ΕΣΚ και ΙΕΚ από ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στις προϋποθέσεις (παράγραφος 4 και 5 του άρθρου 10 και παρ. 5 του άρθρου 23), όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού δικαίου, ορίζεται ότι τα μέλη των διοικήσεων και ο νόμιμος εκπρόσωπός τους δεν πρέπει να έχουν την ιδιότητα δημοσίου υπαλλήλου, υπαλλήλου ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ σύμφωνα με την υποπαράγραφο Θ.3 της παραγράφου Θ του πρώτου άρθρου του ν. 4093/2012.

Επειδή ο ν. 4093/2012 και ο ν. 4763/2020 παραβλέπουν ότι ως ΝΠΙΔ λειτουργούν και τα Ιδρύματα του ν. 4282/2013 περί Κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών κλπ., μεταξύ των οποίων και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, στις διοικήσεις των οποίων ΔΕΝ υπάρχει κώλυμα διορισμού δημοσίων υπαλλήλων ως εκτελεστών διαθηκών και τα οποία πληρούν όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ίδρυση τέτοιων δομών.

Επειδή η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή διοικείται σύμφωνα με το από 8/5/1958 ΒΔ (ΦΕΚ Α’ 81/17-5-1958), Οργανισμού του Διοικήσεως και Διαχειρίσεως και επικουρικώς με τις διατάξεις του ν. 4182/2013 , και έχει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ΔΕΝ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργεί, σε πλήρως διαμορφωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του στο Μονοδένδρι Ζαγορίου, Κέντρο Χειροτεχνίας και Παραδοσιακής Λαϊκής Ηπειρώτικης τέχνης με οικοτροφείο και Εκθεσιακό Κέντρο.

Ζητείται για λόγους ίσης μεταχείρισης να υπάρξει πρόβλεψη που θα διασφαλίζει την εκτέλεση των σκοπών των κοινωφελών ιδρυμάτων μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων δομών (ΕΣΚ/ΙΕΚ) ανεξάρτητα από την δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των μελών των διοικητικών συμβουλίων -εκτελεστών των διαθηκών των διαφόρων Εθνικών Ευεργετών.

Συνημμένα σας αποστέλλεται η σχετική επιστολή της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής καθώς και η πρόταση που καταθέτει για νομοθετική ρύθμιση και ζητώ να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες άμεσης επίλυσης του δικαίου αιτήματος.

Την επιστολή της Διοίκησης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής καθώς και την πρόταση που καταθέτει για νομοθετική ρύθμιση μπορείτε να τις δείτε εδώ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων