18/08/2020 18/08/2020 Μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες της χριστιανοσύνης, που χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, που κάνουν ανασκαφές αυτή την περίοδο, στην περιοχή της Νίγδης στην Καππαδοκία. Τα ερείπια της εκκλησίας βρέθηκαν στα αρχαία Τύανα της Μικράς Ασίας, περιοχή όπου άνθησε ο ελληνικός πολιτισμός σε βάθος χιλιετιών. Ο ναός είναι οκταγωνικού σχήματος και εντυπωσιακός...
18 Αυγούστου, 2020 - 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2020 - 13:22

Ανακαλύφθηκε πρωτοχριστιανική εκκλησία στην Καππαδοκία

Διαδώστε:
Ανακαλύφθηκε πρωτοχριστιανική εκκλησία στην Καππαδοκία

Μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες της χριστιανοσύνης, που χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, που κάνουν ανασκαφές αυτή την περίοδο, στην περιοχή της Νίγδης στην Καππαδοκία.

Τα ερείπια της εκκλησίας βρέθηκαν στα αρχαία Τύανα της Μικράς Ασίας, περιοχή όπου άνθησε ο ελληνικός πολιτισμός σε βάθος χιλιετιών. Ο ναός είναι οκταγωνικού σχήματος και εντυπωσιακός σε μέγεθος. Τα νομίσματα δε, που βρέθηκαν εκεί, πιστοποιούν την παλαιότητα και την ηλικία της εκκλησίας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασκαφή στα αρχαία Τύανα άρχισε πριν από 19 χρόνια από Ιταλούς αρχαιολόγους, ενώ σήμερα συνεχίζεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Aksaray, αν και με μικρότερη ομάδα, λόγω κορωνοϊού. Επικεφαλής εκ μέρους του Πανεπιστημίου είναι ο αρχαιολόγος Osman Doğanay, ο οποίος δηλώνει ότι το πλέον σημαντικό εύρημα των ανασκαφών είναι αυτή η εκκλησία.

Παράλληλα, όμως, έχουν βρεθεί, επίσης σε καλή κατάσταση, τα τείχη της πόλης και το υδραγωγείο της.

Τα Τύανα βρισκόταν σε στρατηγική θέση, στον δρόμο προς τη Συρία, μέσω των «Θυρών της Κιλικίας», όπως ονομάζονταν από τους αρχαίους συγγραφείς τα στενά περάσματα-δίοδοι των απόκρημνων βουνών της Κιλικίας μέσω των οποίων οι κάτοικοι της χώρας επικοινωνούσαν με τις όμορες αρχαίες χώρες Λυκαονία, Καππαδοκία και Συρία. Ο Ξενοφών, μάλιστα, την αναφέρει στο βιβλίο του «Κύρου Ανάβασις» με το όνομα Δάνα λέγοντας, ότι ήταν μία μεγάλη και ευημερούσα πόλη.

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, η πόλη ονομαζόταν Θοάνα, διότι ιδρυτής της ήταν ο Θόαξ, ένας βασιλιάς από την Θράκη. Ακολουθεί η μαρτυρία του Ξενοφώντα, που την αποκαλεί Δάνα, ενώ στην εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα πήρε το όνομα  Colonia (Aureliana) Antoniana Tyanorum. Στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, χάρη πάντα στην στρατηγική της θέση. Σήμερα η τουρκική πόλη ονομάζεται Κεμερχισάρ.

Τα αρχαία Τύανα ήταν επίσης τόπος γέννησης του Έλληνα νεοπυθαγόρειου φιλόσοφου Απολλωνίου του Τυανέως, που έζησε περίπου στην εποχή του Χριστού και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη Ρωμαϊκή περίοδο. Πολύ αργότερα εξάλλου, γεννήθηκε στα Τύανα και ο Προκόπιος Λαζαρίδης, θεολόγος και ιεράρχης, Μητροπολίτης Ικονίου, ένας από τους μάρτυρες κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

Πληροφορίες: mononews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων