09/08/2022 09/08/2022 Η Σπιναλόγκα αποτελεί ένα μνημείο με μακρά ιστορία από την περίοδο της Ενετοκρατίας-αποτέλεσε φρουριακό συγκρότημα της εποχής- αλλά και ένα νησί που «στέγασε» την ανθρώπινη αγωνία και τον πόνο στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς λειτούργησε ως λεπροκομείο. Μάλιστα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904 μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 251 ασθενείς με λέπρα. Στις μέρες μας,...
09 Αυγούστου, 2022 - 11:28
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 10:33

Αναστηλώνεται η ιστορική Σπιναλόγκα

Διαδώστε:
Αναστηλώνεται η ιστορική Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα αποτελεί ένα μνημείο με μακρά ιστορία από την περίοδο της Ενετοκρατίας-αποτέλεσε φρουριακό συγκρότημα της εποχής- αλλά και ένα νησί που «στέγασε» την ανθρώπινη αγωνία και τον πόνο στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς λειτούργησε ως λεπροκομείο. Μάλιστα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904 μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 251 ασθενείς με λέπρα.

Στις μέρες μας, μαζί με το ανάκτορο της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αποτελούν τους χώρους με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την αποκατάσταση του λεπροκομείου και του νοσοκομείου

Με φόντο λοιπόν το διεθνές ενδιαφέρον για το νησί, το οποίο βρίσκεται στον κόλπο της Ελούντας στο Λασίθι της Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας προωθεί, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έναν σχεδιασμό που προβλέπει την αποκατάσταση των χώρων του λεπροκομείου και του νοσοκομείου, με τις σχετικές μελέτες να ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξη των παρεμβάσεων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί τόσο η αναβάθμιση του πωλητηρίου, όσο και η αντίστοιχη του εκδοτηρίου εισιτηρίων.

Σπιναλόγκα: Αλλάζει όψη του μνημείο-μνήμης

Οι παρεμβάσεις ωστόσο στη Σπιναλόγκα έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με φόντο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενταχθεί στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης στο εγκάρσιο τείχος και σε κεντρικά κτήρια, ενώ είναι σε εξέλιξη η αναστήλωση άλλων εννέα κτηρίων, καθώς και η διαμόρφωση της περιμετρικής διαδρομής. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η αποκατάσταση του μώλου, η δυνατότητα επέκτασης του λιμενοβραχίονα, αλλά και η μελέτη του φωτισμού ανάδειξης της νησίδας.

Πηγή: greek.vema.com.au

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων