10/01/2022 10/01/2022 Πραγματοποιήθηκε η απόδοση του Παρθενώνειου «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης, σήμερα το πρωί της Δευτέρας, 10 Ιανουαρίου. Στη «δυναμική που οικοδομείται», βήμα-βήμα, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε αναφερθεί πριν λίγες ημέρες με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή...
10 Ιανουαρίου, 2022 - 15:19
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2022 - 15:08

Αποδόθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης το «θραύσμα Fagan»

Διαδώστε:
Αποδόθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης το «θραύσμα Fagan»

Πραγματοποιήθηκε η απόδοση του Παρθενώνειου «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης, σήμερα το πρωί της Δευτέρας, 10 Ιανουαρίου. Στη «δυναμική που οικοδομείται», βήμα-βήμα, για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε αναφερθεί πριν λίγες ημέρες με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το “θραύσμα Fagan” από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρωθυπουργός τόνισε στην “Telegraph” ότι η συμφωνία με το Μουσείο της Ιταλίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη συμφωνία με τη Βρετανία.

«Η συζήτηση άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή» σημειώνει ο πρωθυπουργός για όσα ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον στις 16 Νοεμβρίου. «Η δική μου αίσθηση είναι ότι όντως οικοδομείται μια δυναμική και ασφαλώς ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι η συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε με το Βρετανικό Μουσείο» υπογραμμίζει στις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα.

Λ. Μενδώνη: Μακροχρόνια κατάθεση (deposito) με προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση (sine die)

Όπως εξήγησε η υπουργός Πολτισμού, στις 5 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η ιδιαιτερότητα και η σημασία της περίπτωσης του θραύσματος Fagan, από τον λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, δεν έγκειται στην μακροχρόνια κατάθεση (deposito) προς έκθεση του θραύσματος στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά στην προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση (sine die) στο Μουσείο της Ακρόπολης, επανενωμένο για πάντα με τη ζωφόρο του Παρθενώνα.

«Η πρόθεση και η επιδίωξη της κυβέρνησης της Σικελίας να επαναπατριστεί οριστικά το απότμημα του Παλέρμο στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης των δύο περιοχών, καθώς και εμπράγματη αναγνώριση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας» τόνισε η υπουργός.

Νωρίτερα, στις 3 Ιανουαρίου, σε μια κίνηση συμβολισμού και ουσίας, ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έστειλαν μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή την εκδήλωση για την επιστροφή δέκα θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» για την επιστροφή του θραύσματος Fagan στην Ελλάδα

​Με δηλώσεις τους στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρονται στη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas της Σικελίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στον συνεχιζόμενο διάλογο με σκοπό την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψή του στην Downing Street και η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, βοήθησε να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης» για αυτό το σκοπό, με δεδομένο ότι και η κοινή γνώμη στη Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών (Σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, μετά την επίσκεψη του Νοεμβρίου).

«Πρόκειται για ένα σημαντικό θραύσμα, ένα τμήμα της ζωφόρου στο οποίο απεικονίζονται οι θεοί και το οποίο βρισκόταν στη Σικελία για περίπου δύο αιώνες», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογραμμίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» και τονίζει «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον».

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «το ίδιο το θραύσμα Fagan είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Προέρχεται από την Ανατολική ζωφόρο, στην οποία αναπαρίστανται οι Θεοί του Ολύμπου. Το θραύσμα επιστρέφει από το Μουσείο Antonino Salinas στην Αθήνα ως κατάθεση, προκειμένου να εκτεθεί για 8 χρόνια στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το σημαντικότερο είναι ότι η Κυβέρνηση της Σικελίας ζητά από την Ιταλική Δημοκρατία να τροποποιήσει τον «Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προκειμένου το θραύσμα να μείνει για πάντα, επανενωμένο με τη ζωφόρο του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Σικελική Κυβέρνηση και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Σικελίας υποδεικνύει το τι μπορεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε τα Γλυπτά, από το Βρετανικό Μουσείο να βρουν τη θέση τους στο αττικό φως.

Ήδη η βρετανική και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επιστροφής τους στην Αθήνα».

Αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στη μία το μεσημέρι, πραγματοποιείται η εκδήλωση για την απόδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου θραύσματος Fagan, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων