17/04/2019 17/04/2019 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4), το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό σε συνεργασία με το Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, παρουσιάζει την έκθεση «Άυλα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας».   Το υλικό που θα εκτεθεί αποτελείται από τα εγγεγραμμένα στοιχεία του...
17 Απριλίου, 2019 - 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2019 - 12:09

«Άυλα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας» στην Οδησσό

Διαδώστε:
«Άυλα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας» στην Οδησσό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4), το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό σε συνεργασία με το Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, παρουσιάζει την έκθεση «Άυλα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας».

 

Το υλικό που θα εκτεθεί αποτελείται από τα εγγεγραμμένα στοιχεία του Εθνικού Ευρετηρίου και του Ευρετηρίου της UNESCO (θεματικές ενότητες που θα εκτεθούν: Στειακός Πηδηχτός χορός, Τσακώνικο μνημόσυνο στη Βασκίνα, Βλάχικος Γάμος Θήβας, Σαπωνοποιία Πατούνη, Ρεμπέτικο, Τσακώνικος χορός, Ψαλτική Τέχνη, Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, Μεσογειακή διατροφή, Τηνιακή μαρμαροτεχνία, Το παραδοσιακό πανηγύρι του Συρράκου, Θέατρο σκιών (Καραγκιόζης), Μωμοέρια- ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου, Η υφαντική τέχνη και η διαφύλαξή της στα Αστερούσια Κρήτης, Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης-Εθνοβοτανικές Πρακτικές, Ξυλοναυπηγική, Η παραδοσιακή τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας, Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, Το Πανηγύρι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι, Η αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης (Θήρας-Θηρασίας), Η Τέχνη της ξερολιθιάς).

Η έκθεση αποτυπώνει ενδεικτικά τη μέχρι σήμερα χαρτογράφηση των ζωντανών πολιτιστικών παραδόσεων, έτσι όπως προκύπτει από την έντονη δράση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χοροί, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, κοινωνικές πρακτικές, αγροδιατροφικές παραδόσεις, παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί από την Κέρκυρα ως τη Χίο και από την Ήπειρο ως την Κρήτη, από τις παραδόσεις αιώνων της ψαλτικής τέχνης ως τη συναρπαστική λαϊκή τέχνη του Καραγκιόζη και να ανακαλύψει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σε μια διαδρομή που δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων