07/09/2023 07/09/2023 Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:00-20:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής (Ισοκράτους 1-7, 1016, Λευκωσία) με τίτλο: «Θεολογική Σχολή της Χάλκης: το πνευματικό περιβάλλον της Σχολής τότε και σήμερα» Ομιλητής θα είναι ο Ιερομόναχος Μελέτιος Στεφανάτος Γραμματεύς της Εφορείας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής...
07 Σεπτεμβρίου, 2023 - 17:23
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2023 - 17:08

Διάλεξη στην Κύπρο με θέμα «Θεολογική Σχολή της Χάλκης: το πνευματικό περιβάλλον της Σχολής τότε και σήμερα»

Διαδώστε:
Διάλεξη στην Κύπρο με θέμα «Θεολογική Σχολή της Χάλκης: το πνευματικό περιβάλλον της Σχολής τότε και σήμερα»

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:00-20:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής (Ισοκράτους 1-7, 1016, Λευκωσία) με τίτλο: «Θεολογική Σχολή της Χάλκης: το πνευματικό περιβάλλον της Σχολής τότε και σήμερα»

Ομιλητής θα είναι ο Ιερομόναχος Μελέτιος Στεφανάτος Γραμματεύς της Εφορείας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Η διάλεξη θα μεταδίδεται και διαδικτυακά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του πιο κάτω συνδέσμου: Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 22443055 ή στον σύνδεσμο https://forms.gle/qD32PjkCsA5aHizb6

Περίληψη διάλεξης

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπήρξε η σημαντικότερη θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποίαανέδειξε πλήθος αποφοίτων, που διηκόνησαν τόσο το Πατριαρχείο, όσο και τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, ως Πατριάρχες, Προκαθήμενοι Εκκλησιών, Αρχιερείς και κληρικοί, αλλά και ως λαικοί Καθηγητές και θεολόγοι, μέανεπανάληπτη προσφορά στην Εκκλησία και το Γένος και οι οποίοι πέρα των θεωρητικών και ακαδημαικών γνώσεων, ήταν εφοδιασμένοι με γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα, πίστη στην Παράδοση, εκκλησιαστικό βίωμα και ακραιφνέςφαναριώτικο πνεύμα.

Τα στοιχεία που συνέτειναν στην ανωτέρω κατάρτιση των Χαλκιτών αποφοίτων υπήρξαν, πέρα της ακαδημαικής διδασκαλίας, ο κοινοβιακός τρόπος ζωής των σπουδαστών, η συμμετοχή τους στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μέσω των καθ΄ ημέραν ιερών ακολουθιών, η στενή επαφή τους με τους Καθηγητές, καθώς και το φυσικό περιβάλλον της Σχολής.

Παρά το γεγονός της αναστολής της λειτουργίας της Σχολής προ πενήντα δύο ετών, αυτή παραμένει, λόγω της ιστορίας της, ένα αληθές πανδιδακτήριο του ήθους και του φρονήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέσω διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης επιχειρεί να καταστήση γνωστή την πλούσια και ένδοξη ιστορία της, αλλά και να καταστήση κοινωνούς του πνεύματος αυτής, όσους το επιθυμούν, μέσω της συμμετοχής της σε ευρωπαικά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Η διενέργεια πρακτικής άσκησης, η ακόμη και η ολιγοήμερη επίσκεψη και παραμονή στη Σχολή, αποτελούν ευκαιρία ψηλαφήσεως του «πνεύματος της Χάλκης», η οποία συνεχίζει να διδάσκη διά της σιωπής και διά της χαρτίνης αθανασίας του ιστορικού αρχείου και της πλούσιας βιβλιοθήκης της.

Βιογραφικό σημείωμα ομιλητή

Ο π. Μελέτιος Στεφανάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα την ιστορία της Ιεράς Θεολογικής της Χάλκης, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με αντικείμενο την Εκκλησιαστική Ιστορία. Διάκονος χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και η Ιερά Θεολογική Σχολή, στις 6 Σεπτεμβρίου 2020, όπου διακονεί μέχρι σήμερα, χειροτονηθείς πρεσβύτερος την Παρασκευή της Διακαινησίμου του 2023.

Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες (Μνήμη Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου, Κωνσταντινούπολις, 2021 και Ίμβρου καρπός ευκλεής: ο Σχολάρχης Απόστολος Χριστοδούλου, Κωνσταντινούπόλις, 2022) και έχει μετάσχει στην επιμέλεια συλλογικών τόμων και την οργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων