16/12/2022 16/12/2022 Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, στην πολυμεσική αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος “Κανονικό Δίκαιο και Λειτουργία του Συνοδικού Συστήματος” (Α΄αίθουσα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας) της Αναπληρωτρίας Καθηγητρίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Έλενας Γιαννακοπούλου, νομικού και μέλους της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου, έλαβε χώρα διάλεξη του...
16 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 - 14:47

Διάλεξη του Εμμανουήλ Μελινού στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

Διαδώστε:
Διάλεξη του Εμμανουήλ Μελινού στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, στην πολυμεσική αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος “Κανονικό Δίκαιο και Λειτουργία του Συνοδικού Συστήματος” (Α΄αίθουσα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας) της Αναπληρωτρίας Καθηγητρίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Έλενας Γιαννακοπούλου, νομικού και μέλους της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου, έλαβε χώρα διάλεξη του διακεκριμμένου Θεολόγου και πολυγραφοτάτου συγγραφέως κ. Εμμανουήλ Μελινού, Διευθυντού της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: “Πανίερος Σύνοδος Ουρανού και Γης”.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγήτρια κ. Διοτίμα Λιαντίνη, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Μελινό για την παρουσία του που περποιεί τιμή, καθώς και την εκλεκτή Συνάδελφό της κ. Γιαννακοπούλου, για την εύστοχη πρωτοβουλία της προσκλήσεως.

Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου, εκ του πλουσιωτάτου εργοβιογραφικού του ομιλητού, παρουσίασε εν συνόψει βασικούς σταθμούς της πορείας και εργογραφίας του.

Ακολούθησε η άκρως εμπεριστατωμένη και μεστή νοημάτων και μηνυμάτων επιστημονική διάλεξη του κ. Μελινού. Στο πλαίσιο της ανέπτυξε διεξοδικώς την μεγάλη προσδοκία των εθνών, όλων των προ Χριστού λαών, για την έλευση του Μεσσία. Με ενάργεια, ο δόκιμος ομιλητής, διεζωγράφισε την μεγάλη προσμονή που εντοπίζεται στις παραδόσεις όλων των πολιτισμών, την σχέση του αρχαίου πνεύματος και του Χριστιανικού (στην προσγείωση το ένα, στην απογείωση το έτερον) της φιλοσοφικής, ποιητικής κι επιστημονικής αναμονής και προσεγγίσεως Του “μεγαλυτέρου Επισκέπτου του πλανήτου μας”, όπως τόνισε ο κ. Μελινός. Στο πλαίσιο της αρτιοτάτης από κάθε άποψη ομιλίας -η οποία καθ’ όλη την διάρκειά της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον καθηγητών και φοιτητών- παρουσιάσθηκαν με μαεστρία επιστημονικά στοιχεία, ιστορικά, αγιογραφικά, αγιοπατερικά, δογματικές πτυχές αφορώσες στην Ενανθρώπιση του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος. Με άλλες λέξεις, η πανίερος σύνοδος ουρανού και γης. Με το θερμότατο παρατεταμμένο χειροκρότημα, το ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας, εξέφρασε την μεγάλη κατάφαση, τον ενθουσιασμό και την αποδοχή του.

Παρακολούθησαν Καθηγητές, Κληρικοί υπό την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητού, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς και Περιστερίου. Παρέστησαν επίσης πολλοί άλλοι φοιτητές και φοιτήτριες.

Στις εύστοχες τεκμηριωμένες θέσεις του κ. Μελινού, αναφέρθηκε εν κατακλείδι η Αναπληρώτρια Πρόεδρος Καθηγήτρια κ. Δ. Λιαντίνη.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση-διατύπωση καίριων ερωτημάτων και γόνιμων απαντήσεων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων