20/10/2022 20/10/2022 Την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους» εγκαινιάζουν την ερχόμενη Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο της Ολτενίας (εθνογραφικό τμήμα) και τη Νομαρχιακή Βιβλιοθήκη Alexandu and Aristia Aman της ρουμανικής πόλης. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην «Casa Băniei», ένα από...
20 Οκτωβρίου, 2022 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2022 - 17:32

Έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας στη Ρουμανία: «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»

Διαδώστε:
Έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας στη Ρουμανία: «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»

Την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους» εγκαινιάζουν την ερχόμενη Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο της Ολτενίας (εθνογραφικό τμήμα) και τη Νομαρχιακή Βιβλιοθήκη Alexandu and Aristia Aman της ρουμανικής πόλης.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην «Casa Băniei», ένα από τα παλαιότερα αστικά κτίρια της πόλης και είναι ενταγμένη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κραϊόβα, καθώς ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος άγιός της.

Η έκθεση περιλαμβάνει 44 απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική, κ.λπ. προερχόμενες από τις μονές του Αγίου Όρους. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 44 απεικονίσεις από ένα σύνολο 150 θεμάτων, τα οποία στο σύνολο τους περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας, που είναι το αποτέλεσμα πολυετούς επιστημονικής έρευνας μέσα από την οποία αναδείχθηκε η σχέση του αγίου Δημητρίου με την Αθωνική Πολιτεία.

Μέσα από τις απεικονίσεις του αγίου Δημητρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν την απόδοση της μορφής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης από τον 12ο έως τον 20ο αιώνα, καθώς επίσης και να παρατηρήσουν τις καλλιτεχνικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Αθωνική Πολιτεία κατά τη διάρκεια των οκτώ αιώνων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος και θα διαρκέσει ώς τις 27 Νοεμβρίου 2022.

Η έκθεση είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων