16/04/2020 16/04/2020 Ο βίος του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού ενέπνευσε τον νεαρό κρητικό ερμηνευτή, Νίκο Χριστουλάκη,  να παίξει και να τραγουδήσει για τον Άγιο που ευλαβείται όχι μόνο η Κρήτη, ως τόπος καταγωγής του, αλλά ολόκληρη η ορθοδοξία.   Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο Σηρικάρι, καστανοχώρι στα...
16 Απριλίου, 2020 - 9:44
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2020 - 9:20

Ενας Κρητικός υμνεί τον Άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό

Διαδώστε:
Ενας Κρητικός υμνεί τον Άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό

Ο βίος του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού ενέπνευσε τον νεαρό κρητικό ερμηνευτή, Νίκο Χριστουλάκη,  να παίξει και να τραγουδήσει για τον Άγιο που ευλαβείται όχι μόνο η Κρήτη, ως τόπος καταγωγής του, αλλά ολόκληρη η ορθοδοξία.

 

Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο Σηρικάρι, καστανοχώρι στα δυτικά του Νομού με υγιεινό κλίμα, με όμορφα δάση, πλούσια νερά, φαράγγια και σπήλαια. Το χωριό αυτό έχει μια ιδιομορφία που δεν την συναντούμε συχνά: είναι χωρισμένο σε ένδεκα γειτονιές, οι οποίες πήραν και το όνομα τους από τις οικογένειες που πρωτοκατοίκησαν εκεί. Έτσι ο Άγιος μας γεννήθηκε στην γειτονιά των Κωστογιάννηδων

Οι γονείς του ήταν απλοί και ευλαβείς χωρικοί, οι οποίοι ενώ ακόμη ήταν μικρό παιδί πέθαναν και τον άφησαν ορφανό. Έτσι, σε ηλικία 13 ετών, έφυγε από το σπίτι του. Ο παππούς του που είχε αναλάβει να τον μεγαλώσει τον πήγε στα Χανιά να εργαστεί εκεί σ’ ένα κουρείο για να μάθει την δουλειά. Τότε εμφάνισε και τα πρώτα σημεία της νόσου του Χάνσεν δηλ. την λέπρα. Εκείνη την εποχή, τους λεπρούς τους απομόνωναν στο νησί Σπιναλόγκα, διότι η λέπρα ως μεταδοτική αρρώστια αντιμετωπίζονταν με φόβο και αποτροπιασμό.

Διέφυγε στην Αίγυπτο και μετά έφτασε στη Χίο όπου πήγε στο λεπροκομείο του νησιού και έγινε μοναχός από τον Άγιο Άνθιμο ενώ έμεινε εκεί μέχρι να κλείσει και να βρεθεί στον αντιλεπρικό σταθμό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω σε ηλικία 67 ετών και πλήρως παραμορφωμένος από την ασθένεια. Πλήθος κόσμου συνέρρεε στο ταπεινό κελί του λεπρού μοναχού Νικηφόρου, στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, για να πάρει την ευχή του.

Σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964 μ.Χ., κοιμήθηκε ο πατήρ Νικηφόρος. Μετά την εκταφή, τα άγια του λείψανα ευωδίαζαν.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων