25/08/2020 25/08/2020 Παραδόθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο μια κυπριακή αρχαιότητα, η οποία είχε παράνομα εξαχθεί από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, πρόκειται για έναν πήλινο μικρογραφικό στάμνο (ύψους περ. 6 εκ.) της Δίχρωμης κεραμικής που χρονολογείται στην...
25 Αυγούστου, 2020 - 10:03
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2020 - 10:04

Επιστρέφουν στην Κύπρο κλεμμένοι θησαυροί

Διαδώστε:
Επιστρέφουν στην Κύπρο κλεμμένοι θησαυροί

Παραδόθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο μια κυπριακή αρχαιότητα, η οποία είχε παράνομα εξαχθεί από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, πρόκειται για έναν πήλινο μικρογραφικό στάμνο (ύψους περ. 6 εκ.) της Δίχρωμης κεραμικής που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο (750 – 600 π.Χ.).

Η αρχαιότητα, την οποία παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές του Λονδίνου ο κ. Κώστας Παρασκευαΐδης, ιδιοκτήτης του οίκου πώλησης αρχαιοτήτων ArtAncient με έδρα το Λονδίνο, παραδόθηκε στον Ύπατο Αρμοστή κ. Ανδρέα Κακουρή από τον Αστυνομικό Ανακριτή κ. Ray Swan της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Γραφείο Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμούν να ευχαριστήσουν τόσο τον κ. Παρασκευαΐδη, ο οποίος οικειοθελώς παρέδωσε την αρχαιότητα, αλλά και την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία συνεργάστηκε άψογα με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο προσεχές μέλλον, θα πραγματοποιηθεί και ο φυσικός επαναπατρισμός του αντικειμένου.

Κάθε επιστροφή κλεμμένου και παράνομα εξαχθέντος πολιτιστικού αντικειμένου έχει τεράστια σημασία, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, αφού ουσιαστικά επιστρέφεται ένα μέρος της ιστορίας και της ταυτότητας του τόπου. Για την Κύπρο, η πολιτιστική κληρονομιά της οποίας υπέστη σύληση, κλοπή, παράνομη εξαγωγή και διακίνηση σε τεράστια κλίμακα, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής του 1974, ο εντοπισμός και επαναπατρισμός κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων είναι υψίστης σημασίας.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνεχίζουν τις προσπάθειες για εντοπισμό κλεμμένων κυπριακών κειμηλίων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων