04/09/2022 05/09/2022 ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΠΑΤΜΟΣ: Χαρίλαος Τζανής / ope.gr Μια πλούσια συλλογή ηχοτοπίων από αρχαιοελληνικές μελωδίες, βυζαντινή πολυφωνία του 15ου αιώνος, εκκλησιαστικά μέλη από τον 17ο, 18ο, 19ο αιώνα και την εποχή μας, απόλαυσε το κοινό την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 από την χορωδία «Ιλισιώτες Ψάλτες» στη συναυλία με την ονομασία «Μελωδήματα, Ψάλματα και Άσματα» κατά την...
04 Σεπτεμβρίου, 2022 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2022 - 1:50

Φεστιβάλ Πάτμου: Το κοινό απόλαυσε τους «Ιλισιώτες Ψάλτες»

Διαδώστε:
Φεστιβάλ Πάτμου: Το κοινό απόλαυσε τους «Ιλισιώτες Ψάλτες»
  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΠΑΤΜΟΣ: Χαρίλαος Τζανής / ope.gr

Μια πλούσια συλλογή ηχοτοπίων από αρχαιοελληνικές μελωδίες, βυζαντινή πολυφωνία του 15ου αιώνος, εκκλησιαστικά μέλη από τον 17ο, 18ο, 19ο αιώνα και την εποχή μας, απόλαυσε το κοινό την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 από την χορωδία «Ιλισιώτες Ψάλτες» στη συναυλία με την ονομασία «Μελωδήματα, Ψάλματα και Άσματα» κατά την δεύτερη βραδιά του 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου.

 

Ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης, καθηγητής μουσικολογίας-συνθέτης και εκ των καλλιτεχνικών διευθυντών του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, ο Δήμαρχος Πάτμου, κ. Ελευθέριος Πέντες, η κα. Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Νικ. Κουτούζος, υπεύθυνος Τουριστικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Αθλητισμού, και η κα. Τάνια Σικελιανού, μουσικός και εκ των καλλιτεχνικών διευθυντών του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, μπροστά από τα μέλη της χορωδίας «Ιλισιώτες Ψάλτες», αμέσως μετά από την δεύτερη συναυλία του φεστιβάλ, με την ονομασία «Μελωδήματα, Ψάλματα και Άσματα», Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

 

Μέλη του παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος της χορωδίας «Ιλισιώτες Ψάλτες», Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

 

Μέλη της χορωδίας «Ιλισιώτες Ψάλτες», με έδρα τον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, κατά την ψαλτική εκτέλεση «Μελωδήματα, Ψάλματα και Άσματα», Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, κατά την δεύτερη βραδιά του 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (Σεπτ. 2022)

 

 

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, ο ξεχωριστός καλλιτεχνικός θεσμός που μας φέρνει πιο κοντά στην ιδιαίτερη τέχνη της θρησκευτικής μουσικής, κλείνει φέτος τα 20 χρόνια του. Μια χρονιά ορόσημο για την εξέλιξή του με επιρροές από τα 100 χρόνια Μικρασιατικού ξεριζωμού αλλά και τις απώλειες των μεγάλων καλλιτεχνών μας Μίκη Θεοδωράκη και Βαγγέλη Παπαθανασίου που δίνουν το έναυσμα για να θυμηθεί το κοινό το «φως» των δημιουργημάτων τους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιoύνται στον υπαίθριο Χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης από την 1η έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, σε συνδιοργάνωση με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Pemptousia TV.

Φέτος, το ζητούμενο είναι το «Φως» και η Πάτμος είναι το πιο αντιπροσωπευτικό νησί φωτός, πολιτισμού και ήχων. Το γαλάζιο και ο αέρας του Αιγαίου συνομιλούν με το ιερό τοπίο της Πάτμου. Η μουσική ως «φως, ήχων και λέξεων» όπως είναι ο φετινός τίτλος του Φεστιβάλ, θα ενώσει και θα ταξιδέψει τους ακροατές σε μυσταγωγικά μονοπάτια και μελωδικά ηχοδρόμια.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του 20ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου μοιράζονται από κοινού οι καταξιωμένοι μουσικοί Δρ. Σωτήρης Δεσπότης και Τάνια Σικελιανού. Το Φεστιβάλ πλαισιώνουν η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η Χορωδία Χίου υπό τη διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου, οι Ιλισιώτες Ψάλτες με χοράρχη και διδάσκαλο τον Γρηγόριο Αναστασίου, ο βραβευμένος πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης και το ντουέτο των Alexandre Brussilovsky και Aleksandra Dzenisenia.

Για την επετειακή 20η διοργάνωση, την αφίσα δημιούργησε η διεθνούς φήμης ζωγράφος κ. Μαρίνα Καρέλλα.

Το φεστιβάλ παρουσιάζει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Στρατηγικοί εταίροι της διοργάνωσης είναι η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου. Χορηγοί είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η Blue Star Ferries και η COSMOTE. Υποστηρικτής είναι η Dodekanisos Seaways. Η εκδήλωση είναι υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Μουσική Διεύθυνση: Πλωτάρχης (Ε) Αντώνιος Καραγουδάκης ΠΝ, Αρχιμουσικός ΠΝ

Τραγουδούν: Μαρίζα Σακελλαρίου, Ναύτης ΕΠΟΠ (ΜΟΥΣ) Ανδρέας Καραούλης, Ναύτης ΟΒΑ (Τ/ΔΟΜ) Μανώλης Κοκκώνης.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

ΜΕΛΩΔΗΜΑΤA, ΨΑΛΜΑΤA ΚΑI ΑΣΜΑΤA

Ψάλλουν οι ΙΛΙΣΙΩΤΕΣ ΨΑΛΤΕΣ με χοράρχη και διδάσκαλο τον Γρηγόριο Αναστασίου

Μελωδήματα –Σπαράγματα μουσικά αρχαία και βυζαντινά.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΙΟΥ

Διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ

Κωνσταντίνος Δεστούνης

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

CORDES SENSIBLES

Διεύθυνση & Βιολί: Alexandre Brussilovsky

Τσίμπαλο: Aleksandra Dzenisenia

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φεστιβάλ Πάτμου: Πρώτη βραδιά με Θεοδωράκη και Παπαθανασίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων