13/02/2023 13/02/2023 Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργάνωσε, σήμερα, στο Γ΄ Αμφιθέατρο της Σχολής την Ζ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη». Φωτορεπορτάζ ope.gr / Ραφαήλ Γεωργιάδης Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική εισαγωγή από τον Βυζαντινό Χορό της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Οι τρεις Ιεράρχες», οι...
13 Φεβρουαρίου, 2023 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2023 - 20:16

Φωτορεπορτάζ ope: Η 7η ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Ιωάννη Φουντούλη από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Διαδώστε:
Φωτορεπορτάζ ope: Η 7η ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Ιωάννη Φουντούλη από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργάνωσε, σήμερα, στο Γ΄ Αμφιθέατρο της Σχολής την Ζ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη».

  • Φωτορεπορτάζ ope.gr / Ραφαήλ Γεωργιάδης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική εισαγωγή από τον Βυζαντινό Χορό της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Οι τρεις Ιεράρχες», οι οποίοι έψαλλαν υπό την διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή κ. Ιωάννου Λιάκου τα παρακάτω:

·Εκ του κανόνος της ακολουθίας του Αγίου ελαίου, ποίημα Πατριάρχου Αρσενίου Αυτωρειανού. Τροπάρια της α’ και της γ’ ωδής.

·Στιχηρά προσόμοια «εις τους αίνους».

·Ιδιόμελο «Πηγήν ιαμάτων».

·Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, καθηγητής Στράτος Στυλιανίδης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, ο πρόεδρος του τμήματος θεολογίας, καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρου και ο Πρόεδρος του τμήματος κοινωνικής θεολογίας και χριστιανικού πολιτισμού, καθηγητής Απόστολος Κραλίδης.

Ακολούθησε η διάλεξη του προσκεκλημένου κ. Basilius Jacobus Groen, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γκρατς, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Οι λαϊκές αντιλήψεις περί του ευχελαίου και η σχετική λειτουργική πράξη στον Ελλαδικό χώρο».

Μετά τη διάλεξη απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας «Ιωάννης Μ. Φουντούλης» (2023) στον κ. Θεόδωρο Συμεού, Μ.Τh.

Την παρουσίαση του ομιλητή έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Δημοσθένης Κακλαμάνος, τον συντονισμό είχε η κα Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ε.ΔΙ.Π. και την οργάνωση είχε το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών Α.Π.Θ., με υπεύθυνό τον πρωτοπρεσβύτερο Χρυσόστομο Νάσση, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιωάννης Φουντούλης: Ο σπουδαίος καθηγητής Ομιλητικής και Λειτουργικής

Ο Ιωάννης Φουντούλης (1927 – 24 Ιανουαρίου 2007) ήταν διαπρεπής λειτουργιολόγος, καθηγητής Λειτουργικής και Ομιλητικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Γεννήθηκε στο Μεσαγρό Λέσβου το 1927. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, στο πανεπιστήμιο Λέουβεν, στην Τρήρ και στο λειτουργικό Ινστιτούτο Μον-Σεζάρ. Το διάστημα 1969-1996 υπήρξε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επίσης διετέλεσε διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό έργων, τα γνωστότερα είναι τα εξής:

Το λειτουργικόν έργον Συμεών του Θεσσαλονίκης, Ομιλητική, Το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Λειτουργική, Κείμενα λειτουργικής, Παράδοση και Θεία Λατρεία

Απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 2007.

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων