28/01/2023 28/01/2023 Στη διευκρίνιση ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας συζητά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνο στο πλαίσιο των επίσημων συνεδριάσεων της UNESCO, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Στιούαρτ Άντριου, στη σκιά των δημοσιευμάτων για συνομιλίες ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο για το θέμα. «Οι μόνες συζητήσεις που έχει κάνει το Υπουργείο επί του ζητήματος των Γλυπτών...
28 Ιανουαρίου, 2023 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2023 - 12:36

Γλυπτά του Παρθενώνα: Συζήτηση μόνο στο πλαίσιο της UNESCO – Όσα δηλώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας

Διαδώστε:
Γλυπτά του Παρθενώνα: Συζήτηση μόνο στο πλαίσιο της UNESCO – Όσα δηλώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας

Στη διευκρίνιση ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας συζητά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνο στο πλαίσιο των επίσημων συνεδριάσεων της UNESCO, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Στιούαρτ Άντριου, στη σκιά των δημοσιευμάτων για συνομιλίες ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο για το θέμα.

«Οι μόνες συζητήσεις που έχει κάνει το Υπουργείο επί του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα συμβαίνουν εντός των επισήμων συναντήσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας στην UNESCO, με την τελευταία στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι του Μαΐου του 2022», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο κ. Άντριου.

Στον Βρετανό υφυπουργό Πολιτισμού είχε υποβάλει ερώτηση ο βουλευτής των Συντηρητικών, Μάθιου Όφορντ, ζητώντας να μάθει αν και ποιες συνομιλίες έχει κάνει το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία διετία με το Βρετανικό Μουσείο, με τον επιχειρηματία και ιδρυτή της οργάνωσης Parthenon Project Γιάννη Λέφα και άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Ειδικά, δε, για το Βρετανικό Μουσείο ο Βρετανός υφυπουργός Πολιτισμού επανέλαβε το επιχείρημα πως οι επίτροποι διοίκησης είναι οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες των Γλυπτών του Παρθενώνα» και λειτουργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση υπενθυμίζοντας ότι αφενός το βρετανικό δίκαιο απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του και αφετέρου δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του συγκεκριμένου νόμου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων