24/02/2023 24/02/2023 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Αγιορειτική Εστία, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης αφιερωμένης στη μνήμη και το έργο του Νικόλαου Μαστερόπουλου. Στα εγκαίνια, που έγιναν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους,...
24 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:56
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2023 - 12:37

H πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Νικόλαο Μαστερόπουλο

Διαδώστε:
H πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Νικόλαο Μαστερόπουλο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Αγιορειτική Εστία, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης αφιερωμένης στη μνήμη και το έργο του Νικόλαου Μαστερόπουλου.

Στα εγκαίνια, που έγιναν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, οι βουλευτές κ.κ. Κ. Γκιουλεκας και Γ. Αμανατίδης και εκλεκτοί φίλοι συνεργάτες και φιλότεχνοι της πόλης.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρωτότυπη εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου εικαστικού.

Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Νικόλαο Μαστερόπουλο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και στην οποία παρουσιάζονται έργα διαφορετικών τεχνικών, όπως ψηφιδωτά, φλωρεντινά μωσαϊκά, σμάλτα σε χαλκό, μικροψηφιδωτά, περίκλειστα σμάλτα, σχέδια, κ.α.

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι «…αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός. Ένα καινούργιο σύμπαν που καλούμαστε να γνωρίσουμε και να ταξιδέψουμε με τη δύναμη της Τέχνης. Υπογραμμίζει τη διαχρονική αξία και τον ρόλο της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Επιβεβαιώνει την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι η Τέχνη ήταν πάντοτε και παραμένει κιβωτός ελευθερίας. Κάθε καλλιτεχνικό του έργο είναι και μια πορεία αναζήτησης του κάλλους, μια πράξη λατρείας και σεβασμού αλλά ταυτόχρονα και μια μαρτυρία ζωής».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κυρία Βούλα Πατουλίδου επεσήμανε τον αγώνα που δίνει η Αγιορειτική Εστία για την διαμόρφωση περιβάλλοντος υψηλής αισθητικής, πνευματικών εννοιών και εκπαίδευσης, που με τη σειρά της το αποδίδει στο ευρύ κοινό και κυρίως στην επένδυση γνώσης προς τους νέους παροτρύνοντας τους με τη σχολική συμμετοχή στα προγράμματά της.

Ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, πρώτος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας ανέγνωσε το χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, στον οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Τὰ ἔργα τοῦ Νικολάου Μαστερόπουλου εἶναι κήρυκες τῆς δυνάμεως τῆς ἐσωτερικῆς ὡραιότητος, καὶ ἀντανακλοῦν τὴν μεγάλην ἀλλαγήν, τὴν ὁποίαν ἐπέφερεν εἰς τὴν ζωὴν τοῦ καλλιτέχνου ἡ στροφὴ αὐτοῦ εἰς τὴν χριστιανικὴν πατροπαράδοτον πίστιν, διὰ τὴν ὁποίαν διεκρίνοντο ἀνέκαθεν οἱ ἐκ Πόντου ὁμογενεῖς ἡμῶν, καὶ μάλιστα οἱ ἐν Ρωσσίᾳ διαβιοῦντες», ενώ μίλησε και για την προσωπική σχέση που είχε με τον καλλιτέχνη την περίοδο της συνεργασίας τους στην Ιερά Μονή Διονυσίου.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου και προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας, Κωνσταντίνου Ζέρβα, υπογραμμίζοντας τη συμβολή στη σύγχρονη και εκκλησιαστική τέχνη του Νικόλαου Μαστερόπουλου, αλλά και των συνεχιστών γιων του Γιάννη και Μιχάλη, έργα των οποίων επίσης συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, καθώς και την προσπάθεια της Αγιορειτικής Εστίας να επικοινωνεί και να γνωρίζει στο ευρύ κοινό σημαντικούς δημιουργούς που με τα έργα τους αναδεικνύουν την πνευματικότητα της ορθοδοξίας που περικλείει η τέχνη.

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος, μίλησε για το σπουδαίο έργο του Μαστερόπουλου και την προσπάθεια της Αγιορειτικής Εστίας να γνωρίσει το εντυπωσιακό του έργο στο ευρύ κοινό, μιας και η δουλειά του είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην διαμόρφωση των ενοτήτων της έκθεσης, μίλησε για τα υλικά με τα οποία δούλευε ο καλλιτέχνης και για το μοναδικό ταλέντο του να δημιουργεί έργα μνημειακού χαρακτήρα πολλών τετραγωνικών μέτρων αλλά και μικροτεχνίας κάποιων ελάχιστων εκατοστών, ενώ τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της έκθεσης και ξενάγησε τους παρευρισκόμενους σ’ αυτήν.

Η έκδοση για το συνολικό έργο του Μαστερόπουλου, προετοιμάζεται από την Αγιορειτική Εστία και θα κυκλοφορήσει σύντομα, ενώ την Παρασκευή 10 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για το βίο και το έργο του Νικόλαου Μαστερόπουλου.

Επιμελητές έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Γιάννης Μαστερόπουλος

Διάρκεια έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου – 20 Απριλίου 2023

Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00

Σάββατο: 09:00 – 14:00

Ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων κατόπιν συνεννόησης.

Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων