25/01/2021 25/01/2021 Μεγάλη ανταπόκριση είχε η διαδικτυακή Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» με τη «Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων». Το θέμα της διαδικτυακής ημερίδας ήταν : “Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και της Ελληνικής Διασποράς”, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας...
25 Ιανουαρίου, 2021 - 8:26
Τελευταία ενημέρωση: 25/01/2021 - 11:51

Η Εκκλησία, τα πανεπιστήμια και ο ελληνισμός της διασποράς

Διαδώστε:
Η Εκκλησία, τα πανεπιστήμια και ο ελληνισμός της διασποράς

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η διαδικτυακή Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» με τη «Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Το θέμα της διαδικτυακής ημερίδας ήταν : “Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και της Ελληνικής Διασποράς”, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης και της επετείου των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στην διαδικτυακή αυτή εκδήλωση τονίστηκε ιδιαίτερα η συνεισφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής παιδείας στην Ομογένεια.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας ‘Αγγελος Συρίγος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος,  ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης και Απόστολος Δημητρόπουλος και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββας Αναστασιάδης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Υψηλό το επίπεδο της ελληνικής εκπαίδευσης»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης τόνισε στην εισήγησή του:

“Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει περάσει σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας και μέσω των πολλών ξενόγλωσσων προγραμμάτων που προσφέρουν τα Ιδρύματά της μπορεί να γίνει πόλος έλξης καταρτισμένων επιστημόνων αλλά και να εξελιχθεί σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την Πατρίδα μας. Οι απανταχού Έλληνες, που διακρίνονται στο εξωτερικό, μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων μας στο εξωτερικό αλλά και τα Ελληνόπουλα από κάθε γωνιά του πλανήτη, που «διψούν» για Ελλάδα, μπορούν πλέον να έρθουν πιο κοντά στην Πατρίδα μέσω των ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα 24 Πανεπιστήμια της χώρας. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι μόνιμος αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης και εξωστρέφειας των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελώντας το συνδετικό κρίκο μεταξύ αυτών και της Ελληνικής Διασποράς”.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Τα Πανεπιστήμιά μας έχουν εδώ και καιρό κατανοήσει την ανάγκη και δίνουν προτεραιότητα σε τομείς και δεξιότητες που ανοίγουν λεωφόρους ανάπτυξης και προόδου. Και αυτό το πράττουν ως μέρος της διαφοροποιημένης προσέγγισής τους για την προσέλκυση και συνεργασία της Διασποράς μας στα ελληνικά πράγματα».
Ο κ. Χρυστουλάκης αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογραμμίζοντας: “Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής Ελπιδοφόρο γιατί η συνεργασία μας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην ομογένεια της Αμερικής”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Οι Ομογενείς μας, από την άλλη πλευρά, εκφράζουν με κάθε τρόπο τη βαθιά τους επιθυμία για συμμετοχή στην ελληνική Παιδεία. Ξεκινώντας από την εκμάθηση της γλώσσας και φτάνοντας έως τα σκαλοπάτια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είμαι βέβαιος πως η ροή των νέων ομογενών μας προς τα δικά μας ΑΕΙ, σύντομα θα είναι ακόμα πιο αυξημένη, χάρη ακριβώς σε αυτή την ποιότητα”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων