09/12/2019 09/12/2019 Από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή (6 Δεκεμβρίου), την επίσκεψη εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και την αρμόδια διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Βίλλυ Φωτοπούλου, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον πρόεδρο του...
09 Δεκεμβρίου, 2019 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2019 - 13:41

Η Λ. Μενδώνη στο Μοναστηριακό Συγκρότημα του Τιμίου Προδρόμου

Διαδώστε:
Η Λ. Μενδώνη στο Μοναστηριακό Συγκρότημα του Τιμίου Προδρόμου

Από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή (6 Δεκεμβρίου), την επίσκεψη εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και την αρμόδια διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Βίλλυ Φωτοπούλου, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, καθηγητή Βασίλη Νιτσιάκο, και στελέχη του Ιδρύματος.

Ένα από τα βασικά θέματα ήταν η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Μουσείου, ο οποίος εκκρεμούσε επί μία εικοσαετία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή το ΥΠΠΟΑ, προωθείται εντός των επόμενων ημερών το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η δημοσίευση του οποίου είναι καθοριστική για την στελέχωση και την αναβάθμιση του Μουσείου. Συζητήθηκε, επίσης, διεξοδικά ο προγραμματισμός του Μουσείου για το 2020, αλλά και η συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις «Σαλαμίς – Θερμοπύλαι: 2500 χρόνια». Επίσης, συζητήθηκε η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΑ για το 2021, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για τη συγκρότηση ειδικού προγράμματος με φορέα υλοποίησης το Μουσείο και με αντικείμενο τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, δεδομένης της επερχόμενης επετείου των 100 ετών από το 1922.

Στη συνέχεια, η υπουργός, ο γενικός γραμματέας και οι αρμόδιοι διευθυντές Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Έλενα Κουντούρη, και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δημοσθένης Σβολόπουλος, πραγματοποίησαν αυτοψία στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας. Ενημερώθηκαν από την έφορο αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη για την εξέλιξη του έργου υλοποίησης της έκθεσης του μουσείου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το Μουσείο θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2021.

Ακολούθως, η υπουργός, ο γενικός γραμματέας, και το υπηρεσιακό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο του ανακτόρου των Αιγών, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα της αποκατάστασης του μνημείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, δρομολογήθηκε η άμεση παραπομπή συγκεκριμένων μελετών στο ΚΑΣ για τη κατά νόμο γνωμοδότηση και συζητήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου.

Η πρώτη φάση αποκατάστασης του μνημείου ολοκληρώθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ οι παρούσες εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021.

Η κ. Μενδώνη και το υπηρεσιακό κλιμάκιο μετέβη στη Βέροια, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην Παλαιά Μητρόπολη, έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Παλαιά Μητρόπολη Βεροίας, έργο επισκοπικό του 11ου αι., είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων.

Πρόκειται για αριστουργηματική τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με σχηματικές ομοιότητες με τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο εξαίσιος τοιχογραφικός της διάκοσμος φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα έργα βυζαντινής τέχνης του 12ου αιώνα. Η υπουργός έδωσε τις σχετικές οδηγίες, ώστε εντός του 2020 να ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του μιναρέ, καθώς ο ναός, κατά την οθωμανική περίοδο, μετετράπη σε τέμενος, καθώς και να ξεκινήσει η αποκατάσταση του προσφάτως απαλλοτριωθέντος κτηρίου, που εφάπτεται στον πρόναο του ναού, και το οποίο θα φιλοξενήσει υποστηρικτικές λειτουργίες του μνημείου.

Ακολούθως, η υπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη και συζήτησαν θέματα που αφορούν στον δήμο και στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Στη συζήτηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Θεόφιλος Κορωνάς και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας, Γεωργία Μπατσαρά, με την οποία η υπουργός συζήτησε επί μέρους θέματα του θεάτρου.

Αργότερα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, και στελέχη του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε εκτενή σύσκεψη στο ΚΒΘΕ. Η πρόεδρος, καθηγήτρια κ. Γιάννα Καρύμπαλη, τα μέλη του ΔΣ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκος Κολοβός και στελέχη του ΚΘΒΕ τους ενημέρωσαν για τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του θεάτρου, τα οποία εντάθηκαν την τελευταία πενταετία. Η υπουργός έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις για άμεση εκπόνηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Θεάτρου. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα συμβάσεων του προσωπικού, ο προϋπολογισμός του 2020 και η ανάπτυξη χορηγικών προγραμμάτων.

Στην Αμφίπολη μετέβη το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και τους αρμόδιους διευθυντές Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Στον εργοταξιακό χώρο στον Τύμβο Καστά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία της εφόρου αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρίας Μαλαμίδου και τους μελετητές, τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, στέλεχος της ΔΑΑΜ του ΥΠΠΟΑ και τον τεχνικό σύμβουλο του έργου προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού συγκροτήματος του Καστά, πολιτικό μηχανικό, Δημήτρη Εγγλέζο.

Το έργο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, διαπιστώθηκε ότι στον τέταρτο θάλαμο του ταφικού συγκροτήματος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης, καθώς και η εγκατάσταση της ενόργανης παρακολούθησης στο μνημείο.

Παράλληλα, ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του ταφικού συγκροτήματος και του περιβόλου, η οποία θα εισαχθεί στο ΚΑΣ για τη κατά νόμο γνωμοδότηση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2019. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη δομικής παθολογίας του μνημείου, καθώς και η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων του περιβόλου στον τύμβο Καστά από τον χώρο του Λέοντος και του Μουσείου της Αμφίπολης. Η μεταφορά προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, με σημαντική υστέρηση από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, η κ.Μενδώνη συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα κ. Διδασκάλου μετέβη στο Μοναστηριακό Συγκρότημα του Τιμίου Προδρόμου, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης τμήματος της νότιας πυρίκαυστης πτέρυγας του μνημείου, το οποίο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021. Την υπουργό ενημέρωσαν ο διευθυντής Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλής Βλαχούλης και τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, καθώς και η μελετήτρια του μνημείου Δήμητρα Γουργιώτη. Το έργο εξελίσσεται ομαλά και εντός του χρονοδιαγράμματός του.
Παρούσα στην αυτοψία ήταν και η διευθύντρια Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Μαρία Μερτζάνη, με υπηρεσιακά στελέχη, δεδομένου ότι εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινούν εργασίας συντήρησης στο τέμπλο και στις εικόνες του ολόγραφου Καθολικού της Μονής.
Το ίδιο κλιμάκιο με την υπουργό πραγματοποίησε αυτοψία και στο κτήριο «Χάνι», οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την οικία του Εμμανουήλ Παπά, που βρίσκεται στην είσοδο του μοναστηριακού συγκροτήματος και αναστηλώνεται με την ευγενική χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων