01/12/2021 01/12/2021 Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής πρωτοετών φοιτητριών/φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Η υποδοχή θα γίνει στο Κεντρικό Αμφιθέατρο “Χρυσόστομος Παπαδόπουλος” της Θεολογικής Σχολής με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στην τελετή...
01 Δεκεμβρίου, 2021 - 11:47
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2021 - 11:56

Η Θεολογική Σχολή Αθηνών υποδέχεται τους πρωτοετείς

Διαδώστε:
Η Θεολογική Σχολή Αθηνών υποδέχεται τους πρωτοετείς

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής πρωτοετών φοιτητριών/φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Η υποδοχή θα γίνει στο Κεντρικό Αμφιθέατρο “Χρυσόστομος Παπαδόπουλος” της Θεολογικής Σχολής με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄

▪ Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος

▪ Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, Αν. Καθηγητής κ. Χρήστος Γ. Καραγιάννης

▪ Η Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγήτρια κα. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου

▪ Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης και Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης, Καθηγητής κ. Κύριλλος (Κατερέλος)

▪ Εκπρόσωποι των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών φοιτητών και των Υποψηφίων Διδακτόρων

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο ιστορικός χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη

Την  περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά η τελετή είχε πραγματοποιηθεί διαδικτυακά εξαιτίας των μέτρων που ίσχυαν για την πανδημία. Μάλιστα σε αυτή είχε απευθύνει χαιρετισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της υποδοχής πρωτοετών φοιτητών, στη Σχολή Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η επισφράγιση της καλής σχέσης

Η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η Θεολογική Σχολή Αθηνών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επισφραγίστηκε πριν λίγες ημέρες στην Κεντρική Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Τελετή Επίδοσης στον Παναγιώτατο του Τιμητικού Τόμου που εξέδωσε η Σχολή με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την εκλογή και ενθρόνιση του στον Θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Μάλιστα, ο Παναγιώτατος αναπτύσσοντας την ομιλία του με τίτλο: “Θεολογία Διαλεγομένη”, κατά τη διάρκεια της τελετής και απευθυνόμενος προς τους Καθηγητές και φοιτητές υπογράμμισε ότι η Εκκλησία έχει ανάγκη από θεολόγους με ορθόδοξο βίωμα και εκκλησιαστικό ήθος προτρέποντας καθηγητές, φοιτητές και φοιτήτριες της Θεολογικής Σχολής Αθηνών να συμβάλουν μέσα από την θεολογική τους εργασία την μαρτυρία αυτή, έτσι ώστε η θεολογία να διασώζει την εκκλησιαστικότητα και τον υπαρξιακό της χαρακτήρα.

“Εἰς τήν ἔνθεον ἀποστολήν της, ἡ Ἐκκλησία ἔχει ἀνάγκην θεολόγων μέ ὀρθόδοξον βίωμα καί ἐκκλησιαστικόν ἦθος, μέ ἀρίστην θεολογικήν κατάρτισιν, εὐφυεῖς καί εὐλαβεῖς, μέ ἀνοικτούς ὁρίζοντας καί φωτεινόν πρόσωπον, μέ εὐαισθησίαν καί καλλιέργειαν, φιλοκα-λικούς καί φιλανθρώπους, πραγματικούς δεκαθλητάς τοῦ πνεύματος. Ἀπευθυνόμεθα πρός ὑμᾶς, Ἐλλογιμώτατοι καθηγηταί τῆς Θεολογι-κῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν καί ἀγαπητοί φοιτηταί καί φοιτήτριαι, καί σᾶς καλοῦμεν νά συμβάλλετε διά τῆς θεολογικῆς σας ἐργασίας καί μαρτυρίας, ὥστε ἡ θεολογία νά διασώζῃ τήν ἐκκλησιαστικότητα καί τόν ὑπαρξιακόν χαρακτῆρα της, τήν ἐπιστημο-νικότητα, τόν διαλογικόν της προσανατολισμόν, τήν ἀνοικτοσύνην της καί τόν κριτικόν ρόλον της ἐκ τῶν ἔσω ὡς διάκονος καί «κριτικός συνομιλητής» τῆς Ἐκκλησίας, συμφώνως καί πρός τόν χαρακτῆρα καί τόν χαρακτηρισμόν της ὡς «κριτικῆς θεωρίας τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς». Εἰς τήν γνησίαν θεολογίαν, ἐκκλησιαστικότης, ἐπιστημονι-κότης καί διαλογικότης ἀλληλοπεριχωροῦνται καί ἀλληλοεμπλουτί-ζονται. Ὅπως ἔχει γραφῆ προσφυῶς, «αἱ πύλαι τῆς θεολογίας ἀνοίγουν μόνον πρός τά ἔξω»”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον  Τιμητικό Τόμο επέδωσαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρύτανης κ. Μελέτιος – Αθνάσιος Δημόπουλος και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Χρήστος Καραγιάννης.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων