30/04/2023 30/04/2023 Με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που εορτάζεται την Τέταρτη 3 Μαΐου 2023, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα Δημοσιογραφία και πνευματικά δικαιώματα από τον ΞΕΝΟΦΩΝ, τον Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων που ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας – ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε. Μερικά...
30 Απριλίου, 2023 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2023 - 11:24

Ημερίδα της ΕΣΗΕΑ: “Δημοσιογραφία και πνευματικά δικαιώματα”

Διαδώστε:
Ημερίδα της ΕΣΗΕΑ: “Δημοσιογραφία και πνευματικά δικαιώματα”

Με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, που εορτάζεται την Τέταρτη 3 Μαΐου 2023, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα Δημοσιογραφία και πνευματικά δικαιώματα από τον ΞΕΝΟΦΩΝ, τον Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων που ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας – ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντησθούν είναι: α) Πώς θα λάβουν οι δημοσιογράφοι το μερίδιο που τους αναλογεί από τα υπερκέρδη των ψηφιακών πλατφορμών για την αναπαραγωγή των έργων τους στο διαδίκτυο, β) τι ποσοστό του περιεχόμενου που διακινείται στο ελληνικό διαδίκτυο είναι δημοσιογραφικό, δημοσιευμένο σε καταγεγραμμένα ΜΜΕ, γ) πώς προχωράει, στην Ευρώπη, η διαπραγμάτευση των εκδοτικών επιχειρήσεων με τα ψηφιακά μονοπώλια αλλά και με τους δημοσιογράφους, δ) πώς θα υλοποιηθεί η νέα πρόβλεψη για ποσοστό, 15% και 25%, στους δημοσιογράφους από τις αμοιβές που θα εισπράξουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις από τις πλατφόρμες, ε) τι πρέπει να γίνει για την σημαντική υστέρηση στην είσπραξη του δικαιώματος από τις εισαγωγές των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την ιδιωτική αναπαραγωγή, και ζ) γιατί το μερίδιο των δημοσιογράφων είναι τόσο χαμηλό.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι του πεδίου των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων της Ενημέρωσης συμμετέχουν σε αυτή την ευρεία συζήτηση για το σήμερα και κυρίως το αύριο της προστασίας του ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Πολιτική ηγεσία, ρυθμιστικές Αρχές, κοινοβουλευτικά κόμματα, Ενώσεις δημοσιογράφων και εκδοτών, συναφείς Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης, ψηφιακές πλατφόρμες, εισαγωγείς τεχνικών μέσων αναπαραγωγής και βέβαια ειδικοί επιστήμονες στην πνευματική ιδιοκτησία και την λειτουργία των ΜΜΕ, καταθέτουν τις θέσεις τους, ανταλλάσσουν απόψεις και συντονίζονται.

Θα γίνει ανάλυση τα σημαντικών, για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, ευρήματων που προέκυψαν κατά την κατάρτιση του φακέλου για την αδειοδότηση του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και την έκθεση βιωσιμότητας.

Θα παρουσιαστούν στοιχεία για το σημαντικό ποσοστό που καταλαμβάνει η Ενημέρωση στο συνολικό περιεχόμενο που διακινείται και αναπαράγεται στο ελληνόφωνο διαδίκτυο με βάση διεθνείς εκθέσεις και πηγές (Reuters Institute, IMF, EUROSTAT, ΕΛΣΤΑΤ κ.α.) αλλά και την πιλοτική, συγχρονική έρευνα που εκπόνησε η Civic Information Office, για λογαριασμό του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ και η οποία καταδεικνύει τη βαρύτητα που κατέχει το δημοσιογραφικό περιεχόμενο στη διαδικτυακή περιήγηση των χρηστών, στην Ελλάδα, σε καθημερινό επίπεδο.

Τις εργασίες θα ανοίξει η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Dominique Pradalie. Για τις εξελίξεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης θα ενημερώσει ο Mike Holderness, επικεφαλής της AREG, της ομάδας ειδικών που έχουν συστήσει η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Η Ημερίδα θα μεταδοθεί σε live streaming από το κανάλι της ΕΣΗΕΑ στο You Tube, ΕΣΗΕΑ – JUADN.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων