20/11/2021 20/11/2021 Φως σε κάποια άγνωστα στοιχεία της υψηλής τέχνης του μεταβυζαντινού αγιογράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού  (1530/35-1592/93) επιχειρεί να ρίξει η επιτόπια αναλυτική δράση, που αυτές τις μέρες διενεργεί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο. Στόχος της ομάδας εφαρμογών φωτονικής στην Πολιτιστική...
20 Νοεμβρίου, 2021 - 12:01
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2021 - 12:07

Ηράκλειο: Μελετούν με λέιζερ την τέχνη αγιογραφίας του Μιχαήλ Δαμασκηνού

Διαδώστε:
Ηράκλειο: Μελετούν με λέιζερ την τέχνη αγιογραφίας του Μιχαήλ Δαμασκηνού

Φως σε κάποια άγνωστα στοιχεία της υψηλής τέχνης του μεταβυζαντινού αγιογράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού  (1530/35-1592/93) επιχειρεί να ρίξει η επιτόπια αναλυτική δράση, που αυτές τις μέρες διενεργεί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο.

Στόχος της ομάδας εφαρμογών φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά του ΙΗΔΛ είναι να μελετήσει τις χρωστικές που έχει χρησιμοποιήσει ο σπουδαίος Κρητικός αγιογράφος, καθώς και τον τρόπο που τις έχει αναμείξει και εφαρμόσει σε δύο μοναδικές φορητές εικόνες, το «Μή Μού άπτου» και το «Μυστικό Δείπνο», με φορητά αναλυτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα αυτή.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται με αποκλειστικά μη επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης και φασματοσκοπίας. Τα δεδομένα που θα καταγραφούν θα καταχωρηθούν στο ψηφιακό σύστημα POLYGNOSIS (http://politeia.iesl.forth.gr/polygnosis/) το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΠ-ΙΤΕ. Το σύνολο της πληροφορίας υποστηρίζει έναν εκπαιδευτικό οδηγό στις αναλυτικές τεχνικές που βασίζονται στα λέιζερ, παρέχοντας στους χρήστες αξιόπιστη πρόσβαση σε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.

Η επιτόπια αναλυτική δράση εντάσσεται στο έργο: «Ψηφιακό αποσφράγισμα αγιωνύμων νήσων- Πλοηγοί Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Εκκλησιών Κύπρου και Κρήτης», του προγράμματος Interreg και διενεργείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων