10/06/2020 10/06/2020 Μια καρτ ποστάλ που απεικονίζει την υπέροχη Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε στην συλλογή Γεωργίου Λαμπάκη, με αλληλογραφία κατά την οποία τον προσκαλούν για προσκύνημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιστοσελίδας του αρχείου οικογένειας Λαμπάκη. Η χρονολογία της κάρτας δυστυχώς δεν αναγράφεται ωστόσο υπολογίζεται πως είναι περί τα 1900 αφού η θεολογική σχολή...
10 Ιουνίου, 2020 - 19:38
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2020 - 19:51

Ιστορική απεικόνιση της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού

Διαδώστε:
Ιστορική απεικόνιση της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού

Μια καρτ ποστάλ που απεικονίζει την υπέροχη Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε στην συλλογή Γεωργίου Λαμπάκη, με αλληλογραφία κατά την οποία τον προσκαλούν για προσκύνημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιστοσελίδας του αρχείου οικογένειας Λαμπάκη. Η χρονολογία της κάρτας δυστυχώς δεν αναγράφεται ωστόσο υπολογίζεται πως είναι περί τα 1900 αφού η θεολογική σχολή λειτούργησε έως το 1905.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής με έναν κεντρικό τρούλο και τρία υποθόλια είναι ο μοναδικός ναός στην Παλαιστίνη με τον συγκεκριμένο ρυθμό. Η ίδρυση του ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους της Παλαιστίνης.

Η Χριστιανική παράδοση λέει πως το Ιερό Βήμα της Εκκλησίας υπήρξε το δέντρο που φύτεψε ο Λωτ από το οποίο δημιουργήθηκε ο Σταυρός του Χριστού.

Η μονή μέσα στους αιώνες καταστράφηκε και ξανακοιτάχτηκε πολλές φορές, με τελευταία επισκευή από τον μοναχό Ίβηρο ο οποίος το επάνδρωσε με μοναχούς. Τα χρόνια της κατοχής των Μαμελούκων, είχε γίνει το σπουδαιότερο και πιο φημισμένο κέντρο του Ιβηρικού μοναχισμού της Αγίας Γης.

Στις αρχές του 18ου αιώνα το μοναστήρι, με όλη του την πνευματική και υλική περιουσία περιήλθε στην δικαιοδοσία του Ελληνικού Πατριαρχείου . Το 1857 ο Πατριάρχης Κύριλλος οργάνωσε την περίφημη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, η οποία λειτούργησε έως 1905.

Σήμερα το σπουδαίο αυτό μοναστήρι χρησιμοποιείται ως Μουσείο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο χωρίζεται σε πέντε ορόφους. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται διάφορες κρύπτες, αποθήκες, εργαστηριακοί χώροι, ένα ελαιοτριβείο, στέρνες, παλιοί στάβλοι και μικροί κήποι – αυλές. Στον δεύτερο και τρίτο όροφο βρίσκονται αίθουσες διδασκαλίας, η τραπεζαρία της σχολής, η κουζίνα, μικρά παρεκκλήσια, η κεντρική βιβλιοθήκη και τα αναγνωστήρια των μαθητών. Στον τέταρτο και πέμπτο όροφο βρίσκονται αίθουσες τελετών, το μουσείο και το γραφείο του διευθυντή της Σχολής.

Δείτε σε φωτογραφία την καρτ ποστάλ: 

Δείτε τωρινές φωτογραφίες της Ιεράς Μονής: 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων