14/12/2022 15/12/2022 Ιστορική μέρα για την Κύπρο και την πολιτιστική της κληρονομιά χαρακτηρίζεται η σημερινή, με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκινούν στις αρχές Ιανουαρίου του 2023. Το νέο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της...
14 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2022 - 1:16

Κατασκευάζεται «το Λούβρο της Κύπρου» – Νέο υπερσύγχρονο μουσείο αποκτά η Μεγαλόνησος (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Κατασκευάζεται «το Λούβρο της Κύπρου» – Νέο υπερσύγχρονο μουσείο αποκτά η Μεγαλόνησος (ΦΩΤΟ)

Ιστορική μέρα για την Κύπρο και την πολιτιστική της κληρονομιά χαρακτηρίζεται η σημερινή, με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκινούν στις αρχές Ιανουαρίου του 2023. Το νέο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της ιστορίας και του Κυπριακού πολιτισμού.

Οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται να αποπερατωθούν εντός 42 μηνών και στη σύμβαση προνοείται περίοδος συντήρησης δύο χρόνων και πρόνοια για διαπραγμάτευση για 10ετή συντήρηση.

Μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, προβλέπεται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων. Ως εκ τούτου, αναμένεται παράδοση του  Μουσείου σε 60 μήνες. Το κόστος ανέρχεται στα 143,924,216 ευρώ περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Στον χαιρετισμό του, ο Κύπριος Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης ΚαροΎσος σημείωσε ότι το νέο μουσείο θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των σημείων αναφοράς της Κύπρου. «Φιλοδοξούμε να το καταστήσουμε ως το κατεξοχήν σημείο αναφοράς της χώρας μας αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον ευρωπαϊκό χώρο» ανέφερε. Εκτίμησε παράλληλα ότι θα συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, αλλά και για τα εκθέματα του και την εμπειρία που θα προσφέρει.

Καρούσος: «Το Λούβρο της Κύπρου»

Ο ίδιος προέβλεψε ότι θα καταστεί το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Κύπρου και θα αποτελεί την πρώτη επιλογή για τα εκατομμύρια τουρίστες, ενώ επίσης θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.

«Όπως το Παρίσι έχει το μουσείο του Λούβρου, το Λονδίνο το Βρετανικό Μουσείο, η Αθήνα το Μουσείο της Ακρόπολης, έτσι και εμείς πλέον θα διαθέτουμε το Νέο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία, το οποίο μάλιστα θα λειτουργεί με ελεύθερη/ δωρεάν είσοδο αφού ως κυβέρνηση έχουμε θεσμοθετήσει τη δωρεάν είσοδο στα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στηρίζει τον πολιτισμό και ταυτόχρονα αφήνει ως παρακαταθήκη έργα για τις μελλοντικές γενιές» είπε επίσης ο Γ. Καρούσος.

Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 30.000τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων υπογείων), θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 40.000τ.μ., σε μια σημαντική κεντρική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου, εμβαδού 40.000τ.μ. απέναντι από την Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000τ.μ, εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων. Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

Επιπλέον, στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται και εργασίες αποκατάστασης/συντήρησης ενός διατηρητέου κτιρίου και η κατεδάφιση άλλων υφιστάμενων κτιρίων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, διαθέτει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και θα αναλάβει παράλληλα με την κατασκευή του κτιρίου, την υλοποίηση των δύο διαγωνισμών που αφορούν τις γραφιστικές εγκαταστάσεις και τις ψηφιακές εφαρμογές στο νέο μουσείο, μαζί με τη μεγάλη ευθύνη της συντήρησης και την τεράστια επιχείρηση της ασφαλούς μεταφοράς των αρχαιοτήτων.

Ο Γ. Καρούσος συνεχάρη όλους τους συντελεστές της πορείας που οδήγησε στην υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Συνεχάρη, μεταξύ άλλων και τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος έλυσε το θέμα της μετακίνησης των ιατρικών υπηρεσιών, ένα θέμα που ήταν απαραίτητο να επιλυθεί πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων