20/02/2020 20/02/2020 Επίσκεψη σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους των Χανίων πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός επισκέφθηκε επίσης τα Ενετικά Τείχη και τον Προμαχώνα Αγίου Νικολάου ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη στο Δημαρχείο της πόλης. Ο Δήμαρχος Χανίων, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την...
20 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2020 - 8:47

“Ξαναζεί” ο Αγ. Νικόλαος στο Ενετικό Λιμάνι

Διαδώστε:
“Ξαναζεί” ο Αγ. Νικόλαος στο Ενετικό Λιμάνι

Επίσκεψη σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους των Χανίων πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Η Υπουργός επισκέφθηκε επίσης τα Ενετικά Τείχη και τον Προμαχώνα Αγίου Νικολάου ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη στο Δημαρχείο της πόλης.
Ο Δήμαρχος Χανίων, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του υπουργείο Πολιτισμού ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες για την ανακατασκευή της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου στον βραχίονα του Ενετικού Λιμένα

Ο Προμαχώνας Αγίου Νικολάου του Μώλου βρίσκεται πάνω στο λιμενοβραχίονα του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, αποτελώντας ένα ενιαίο σύνολο μαζί με το παλιό καρνάγιο και τον Φάρο. Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας περίπου στο κέντρο του λιμενοβραχίονα εκεί όπου σχηματίζεται γωνία.

Ο Προμαχώνας Αγίου Νικολάου του Μώλου προστάτευε το λιμάνι των Χανίων μαζί με το φρούριο Φιρκά στα βορειοδυτικά, κάνοντάς το απόρθητο και απροσπέλαστο από τη μεριά της θάλασσας.

Πήρε το όνομά του από τον ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου που βρισκόταν μέσα στον Προμαχώνα. Επρόκειτο για μια μικρή μονόχωρη εκκλησία με καμάρα η οποία σήμερα βρίσκεται θαμμένη κάτω από το επίπεδο της χαμηλής πλατείας όπου βρίσκονταν τα κανόνια. Ένα μεγάλο τμήμα του Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του Μώλου κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη του Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του Μώλου και για να αποκαλυφθεί κάτω από τις επιχωματώσεις ο θαμμένος ναός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων