22/09/2022 22/09/2022 Συνολικά 300 εκθέματα, μεταξύ των οποίων έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών όπως του Γύζη, Παρθένη, Κόντογλου και Μιχαηλίδη, χαρακτικά του Ντύρερ και Ρέμπραντ καθώς και ζωγραφικά έργα του Ραφαήλ, Τιντορέττο και Ρούμπενς, που μεταφέρθηκαν σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους, βρίσκονται στο «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης- Συλλογή Χριστοφόρου». Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ...
22 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:21
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 - 9:27

Κύπρος: 300 αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στεγάζονται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Διαδώστε:
Κύπρος: 300 αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στεγάζονται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Συνολικά 300 εκθέματα, μεταξύ των οποίων έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών όπως του Γύζη, Παρθένη, Κόντογλου και Μιχαηλίδη, χαρακτικά του Ντύρερ και Ρέμπραντ καθώς και ζωγραφικά έργα του Ραφαήλ, Τιντορέττο και Ρούμπενς, που μεταφέρθηκαν σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους, βρίσκονται στο «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης- Συλλογή Χριστοφόρου».

Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης από την Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου, τον Δήμαρχο Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελου Ευαγγελίδη και τον πρέσβη επί τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπο Χριστοφόρου, ο οποίος και προσέφερε τα έργα από την ιδιωτική του συλλογή.

Κιτίου Νεκτάριος: Τα έργα του Μουσείου είναι εμπνευσμένα από τη Χριστιανική πίστη

Ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος στην ομιλία του είπε πως το συγκεκριμένο Μουσείο είναι ένας «εικαστικός χώρος που φιλοξενεί αξιόλογα έργα σπουδαίων και καταξιωμένων καλλιτεχνών και θα είναι προσβάσιμος από όλους διότι η τέχνη δεν ανήκει στους λίγους. Τα έργα του Μουσείου είναι εμπνευσμένα από τη Χριστιανική πίστη και είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των μεγάλων καλλιτεχνών διακόνησαν με την τέχνη τους το Θείο και το αιώνιο».

Χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη την υλική και πνευματική αξία των έργων τέχνης που ευρίσκονται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης του Δήμου Αραδίππου» και πρόσθεσε πως η προσφορά του ζεύγους στο Δήμο Αραδίππου «επιβεβαιώνει τη γενναιοδωρία του, την αγνότητα των προθέσεων του και τον εξαίρετο χαρακτήρα τους αφού όλα αυτά τα κάνουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Αννίτα Δημητρίου: Εκθέματα ανεκτίμητης αξίας

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «το Μουσείο συνιστά ένα πολιτιστικό φαινόμενο στα δρώμενα της Κύπρου. Μία εργώδης συγκομιδή τριακοσίων εκθεμάτων, έργο ζωής του πρέσβη επί τιμή Χαράλαμπου Χριστοφόρου και της συζύγου του Μαρίας Χριστοφόρου, οι οποίοι, μέσα από δεκαετίες διπλωματικών διαπιστεύσεων σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ένα σώμα αυθεντικών έργων χριστιανικής τέχνης, που τόσο γενναιόδωρα παραχωρούν στη διάθεση, την τέρψη και την πνευματική και αισθητική καλλιέργεια του κοινού».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι «η συλλογή διανθίζεται με εκθέματα ανεκτίμητης αξίας από όλο το γεωγραφικό, χρονολογικό και πολιτισμικό φάσμα της χριστιανοσύνης, δηλαδή έργα μεταβυζαντινής αγιογραφίας ή θρησκευτικής τέχνης, μεταγραφές σε χάραξη έργων εμβληματικών ζωγράφων της Αναγέννησης, όπως Τιντορέττο και Ραφαήλ, ή του μπαρόκ, όπως ο Ρούμπενς, αυτούσια χαρακτικά των Ντύρερ και Ρέμπραντ. Ακόμα στο Μουσείο φιλοξενούνται εξαιρετικά σπάνια δείγματα λατινοαμερικανικής τέχνης, αλλά και έργα κορυφαίων της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, από τη μετα-αναγεννησιακή τέχνη μέχρι και τις μοντερνιστικές υπερβάσεις του ιερού του 20ού αιώνα, για να αναφερθούμε μόνο στους Ζωρζ Ρουώ και Σαλβαδόρ Νταλί».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως «με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου αυτού, παραδίδεται όχι μόνο στην Λάρνακα αλλά και σε όλο το νησί, ένα σημαντικό μνημείο, ένα πολύτιμο εργαλείο ανασύνθεσης του παρελθόντος, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα σφραγίσει με καθοριστικό τρόπο την πολιτιστική ζωή του τόπου».

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων