16/07/2023 16/07/2023 Στην εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης, και διεθνώς και στην ίδια τη Βρετανία, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακοτρείο Ειδήσεων η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Για το αν μετά την επιστροφή και επανένωση στο Μουσείο Ακρόπολης του θραύσματος Fagan από τη Σικελία...
16 Ιουλίου, 2023 - 10:37
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2023 - 10:40

Λίνα Μενδώνη: “Εθνικός στόχος η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης”

Διαδώστε:
Λίνα Μενδώνη: “Εθνικός στόχος η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης”

Στην εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης, και διεθνώς και στην ίδια τη Βρετανία, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακοτρείο Ειδήσεων η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Για το αν μετά την επιστροφή και επανένωση στο Μουσείο Ακρόπολης του θραύσματος Fagan από τη Σικελία και των παρθενώνειων θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες  ευχάριστες εξελίξεις, απάντησε: “πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις επαναπατρισμού ανεκτίμητων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιουργώντας ένα πολύ ευνοϊκό κλίμα για την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών, που παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Κορυφαίο στόχο αποτελεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα αίτημα εθνικό, ένας εθνικός στόχος, για τον οποίον έχουμε αποδείξει ότι εργαζόμαστε σκληρά, μεθοδικά, συστηματικά”.

Η κ. Μενδώνη ρωτήθηκε και για τη φάση που βρίσκονται οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, δεδομένου και της άρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο από επίσημα βρετανικά χείλη. “Δεν μας εκπλήσσει η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού. Εγγράφεται στη, μονότονη πια, απόρριψη του αιτήματος για την επανένωση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό που έχει αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια είναι η εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης, και διεθνώς και στην ίδια τη Βρετανία, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Το αίτημά μας κερδίζει όλο και περισσότερες φωνές σε όλο τον κόσμο. Και θυμίζω ότι για πρώτη φορά, πριν από δύο χρόνια, η UNESCO κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της στο θέμα των Γλυπτών. Οι συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχιστούν. Εννοείται ότι πάντα φροντίζουμε να θέτουμε με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές» μας”, απάντησε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων