10/06/2019 10/06/2019 Στοιχεία που ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που υπήρχε μέχρι τώρα για την προϊστορία του νησιού αναδεικνύει η ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις παρυφές του Τροόδους και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Ιωάννη / Βρέτσια – Άνω Ρουδιά. Η εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα για τις ορεινές περιοχές ήταν πως βρισκόταν σε πολιτισμικό περιθώριο. Τα...
10 Ιουνίου, 2019 - 15:25
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2019 - 15:26

Νέα στοιχεία για την προϊστορική περίοδο στην Κύπρο

Διαδώστε:
Νέα στοιχεία για την προϊστορική περίοδο στην Κύπρο

Στοιχεία που ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που υπήρχε μέχρι τώρα για την προϊστορία του νησιού αναδεικνύει η ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις παρυφές του Τροόδους και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Ιωάννη / Βρέτσια – Άνω Ρουδιά. Η εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα για τις ορεινές περιοχές ήταν πως βρισκόταν σε πολιτισμικό περιθώριο. Τα αποτελέσματα ωστόσο της ανασκαφής, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, θέτουν νέα ερωτήματα για την κυπριακή προϊστορία, αναδεικνύοντας με απτό τρόπο τον ρόλο και τη σημασία των ορεινών περιοχών του νησιού που μέχρι σήμερα, όπως σημειώνουν, φαίνεται ότι είχαν υποτιμηθεί.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι η φετινή (2019) αρχαιολογική έρευνα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην Κύπρο εντόπισε τα κατάλοιπα μιας νέας θέσης της Ακεραμικής Νεολιθικής Περιόδου (7η χιλ. π.Χ.). Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τομέα αρχαιολογίας, σε συνεργασία με τον Κύπριο ερευνητή Δημήτρη Κυριάκου και με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Ευστρατίου έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίσμα της λεγόμενης «Φάσης της Χοιροκοιτίας» (περιόδου 6400-5600 π.Χ.).

Πρόκειται για ένα λίθινο κτίσμα διαμέτρου τουλάχιστον 5 μ., εξαιρετικά προσεγμένο κατασκευαστικά (με διπλή σειρά δόμων), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ βρέθηκαν μικρότερα προσκτίσματα και χώρος απόρριψης. Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται ένας μεγάλος αριθμός απολεπισμένων εργαλείων από πυριτόλιθο, λειασμένων εργαλείων αλλά και λίθινων αγγείων, όπως και ικανοποιητικές ποσότητες οστών ζώων. Επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση πως η νέα θέση έρχεται να προστεθεί στις ελάχιστες μέχρι σήμερα ανασκαμμένες θέσεις της «Φάσης της Χοιροκοιτίας» που έχουν ερευνηθεί στην Κύπρο.

 

πηγή: https://politis.com.cy

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων