27/08/2022 27/08/2022 Στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη” φυλάσσονται δυο έργα του σημαντικού ζωγράφου Άγγελου Ακοτάντου που προέρχονται από την Ιερά Μονή Οδηγήτριας Μεσαράς και εικονίζουν τον Άγιο Φανούριο. Ο ζωγράφος φαίνεται να διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση με την παλαιά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, καθολικό της οποίας υπήρξε το σημερινό μουσείο. Ο Άγιος Φανούριος, η θαλασσοταραχή και οι...
27 Αυγούστου, 2022 - 17:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2022 - 17:22

Ο Άγιος Φανούριος του Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη”

Διαδώστε:
Ο Άγιος Φανούριος του Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη”

Στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη” φυλάσσονται δυο έργα του σημαντικού ζωγράφου Άγγελου Ακοτάντου που προέρχονται από την Ιερά Μονή Οδηγήτριας Μεσαράς και εικονίζουν τον Άγιο Φανούριο. Ο ζωγράφος φαίνεται να διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση με την παλαιά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, καθολικό της οποίας υπήρξε το σημερινό μουσείο.

Ο Άγιος Φανούριος, η θαλασσοταραχή και οι Κρητικοί Ιερείς (κεντρική εικόνα)

Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, τότε που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη καμπή της ιστορίας της και στην Κρήτη είχε παγιωθεί η κυριαρχία των Βενετσιάνων. Ζωγράφος ο Άγγελος Ακοτάντος, μια σπουδαία καλλιτεχνική φυσιογνωμία που έδωσε καινούργια πνοή στην κρητική αγιογραφία και δημιούργησε καινούργιους εικονογραφικούς τύπους. Είναι η εικόνα «Το θαύμα του Αγίου Φανουρίου», που προέρχεται από την Ιερά Μονή Οδηγητρίας Μεσαράς, ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα λατρείας του νεοφανούς Αγίου.

Με τόλμη και χάρη ο χαρισματικός ζωγράφος αποτυπώνει μια θαλασσοταραχή, ένα πλοίο παραδομένο στη μανία των κυμάτων. Απελπισμένοι οι ναύτες κι οι επιβαίνοντες προσπαθούν να διασώσουν το σκάφος, άλλοι παλεύοντας με τον άνεμο, άλλοι παρακαλώντας γονυπετείς τον Θεό. Είναι μια από τις μεγάλες στιγμές της κρητικής αγιογραφίας. Ο ζωγράφος μεταφέρει την ένταση, την αγωνία, αλλά και την αγαλλίαση που νιώθουν οι πιστοί που γνωρίζουν ή διδάσκονται μέσω της εικόνας την ιστορία. Δυο θείες μορφές βρίσκονται στην πρύμνη και την πλώρη του πλοίου. Ο Άγιος Φανούριος, μορφή ευγενική και γαλήνια, και η Θεοτόκος. Το πλοίο σώζεται τελικά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων