04/09/2023 04/09/2023 Ο νέος προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σερ Μαρκ Τζόουνς, το 2002 είχε πάρει θέση αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Είναι πιθανό να αναπτυχθούν συνεργασίες», είχε πει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του. Τον σερ Μαρκ Τζόουνς, με θητεία στα ηνία σημαντικών μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Βρετανίας, επέλεξαν οι επίτροποι διοίκησης του Βρετανικού...
04 Σεπτεμβρίου, 2023 - 15:08
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2023 - 14:53

Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου τάσσεται υπέρ της πιθανότητας να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Αθήνα

Διαδώστε:
Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου τάσσεται υπέρ της πιθανότητας να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Αθήνα

Ο νέος προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σερ Μαρκ Τζόουνς, το 2002 είχε πάρει θέση αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Είναι πιθανό να αναπτυχθούν συνεργασίες», είχε πει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του.

Τον σερ Μαρκ Τζόουνς, με θητεία στα ηνία σημαντικών μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Βρετανίας, επέλεξαν οι επίτροποι διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου ως προσωρινό διευθυντή για το μουσείο. Αντικαθιστά τον Γερμανό Χάρτβιχ Φίσερ που παραιτήθηκε στον απόηχο της αποκάλυψης των κλοπών περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου.

Ο 72χρονος Μαρκ Τζόουνς σε συνέντευξη στον Observer είχε πει: «Πρέπει να υπάρχει μια πιθανότητα κάτι τώρα να είναι αποδεκτό από όλα τα μέρη. Δεν μπορώ να πω σε ένα άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εκτίθενται αντικείμενα σε διαφορετικά μέρη.Όπου υπάρχει μια δυνατή πεποίθηση, υπάρχει επίσης μια ευκαιρία, εφόσον μπορέσουμε να την αναγνωρίσουμε. Δεν είναι απαραίτητα υπόθεση μεταφοράς ιδιοκτησίας ή να δοθούν πίσω τα μάρμαρα οριστικά, αλλά όταν άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποια πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως πιστεύουν στην προκειμένη περίπτωση οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι για την ακρίβεια καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος μας εχθρός».

Η θέση αυτή πιστεύεται ότι συνάδει με την άποψη του προέδρου των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος φέρεται να διαπραγματεύεται με την ελληνικά πλευρά στη βάση μιας πιθανής «συνεργασίας για τον Παρθενώνα». Για το Λονδίνο αυτή η συνεργασία φέρεται να προβλέπει μερική επιστροφή Γλυπτών στην Αθήνα για ένα ορισμένο διάστημα στη βάση μιας διαρκούς ανταλλαγής με άλλους ελληνικούς θησαυρούς.

Ο σερ Μαρκ εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 18 χρόνια ως υπεύθυνος του τμήματος νομισμάτων και μεταλλίων, πριν μετακομίσει το 1992 στη Σκωτία, όπου μεταξύ άλλων ίδρυσε το Εθνικό Μουσείο Σκωτίας. Το 2001 διορίστηκε διευθυντής του V&A.

Ο κ. Όσμπορν χαρακτήρισε τον κ. Τζόουνς ως έναν από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ηγέτες μουσείων στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι η διορισμός του, εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα συνιστά «μεγάλο βήμα» προς την κατεύθυνση θεμελιωδών αλλαγών στο Βρετανικό Μουσείο «για ένα ισχυρό μέλλον».

Πηγή Φωτογραφίας University of Oxford

Το προφίλ του νέου διευθυντή

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς έχει υπηρετήσει στο Βρετανικό Μουσείο ως Βοηθός Φύλακας Νομισμάτων και Μεταλλίων (1974-1990) και στη συνέχεια Φύλακας Νομισμάτων και Μεταλλίων από το 1990-1992.

Εχει εμπειρία στη διεύθυνση των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας (1992-2001). Ως Διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert (2001-2011) ηγήθηκε ενός δεκαετούς προγράμματος ανανέωσης του μουσείου και των εκθεμάτων του, ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών, που μεταμόρφωσε τα δύο τρίτα του τεράστιου κτιρίου του.

Από το 2011-2016 ήταν Master του St Cross College της Οξφόρδης. Το 2012, ο Mark ίδρυσε ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στο Εδιμβούργο, το Golden Hare, το οποίο στη βραβεύτηκε Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο του Έτους 2019.

Είναι πρόεδρος του Pilgrim Trust, του National Trust για τη Σκωτία και του Hospitalfield.

Πηγή: simerini.sigmalive, ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων