28/04/2023 28/04/2023 Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”, του Απόστολου Μπρέντα, μία αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 – 1941 παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023.  Στις 2 Μαρτίου 1941, στα αλβανικά βουνά, η Παναγία εμφανίστηκε σε έναν Έλληνα αξιωματικό και του μίλησε....
28 Απριλίου, 2023 - 13:43

Παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης” του Απόστολου Μπρέντα

Διαδώστε:
Παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης” του Απόστολου Μπρέντα

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”, του Απόστολου Μπρέντα, μία αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 – 1941 παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023.

Στις 2 Μαρτίου 1941, στα αλβανικά βουνά, η Παναγία εμφανίστηκε σε έναν Έλληνα αξιωματικό και του μίλησε. Ο αξιωματικός ανέφερε ιεραρχικά το γεγονός και λίγες μέρες αργότερα με διαταγή της 8ης Μεραρχίας, έλληνες στρατιώτες έκτισαν μία μικρή εκκλησία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Παράλληλα με τις οικοδομικές εργασίες, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης
– ο οποίος υπηρετούσε τότε ως στρατιώτης του μηχανικού – αγιογράφησε “κατ’ εξαίρεση” την εικόνα της Παναγίας για να στολιστεί το τέμπλο της. Ο ίδιος της έδωσε και το μοναδικό προσωνύμιο: “Η Παναγία της Νίκης”.

Ο Απόστολος Μπρέντας μετά από πολύχρονη έρευνα στους τόπους που διαδραματίστηκαν τα παραπάνω γεγονότα και μιλώντας με τους πρωταγωνιστές, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Αντιστράτηγος ε.α. – Νομικός Ευάγγελος Γριβάκος και ο καθηγητής μουσικής Γεώργιος Λιλής. Ένα Ηπειρώτικο Μοιρολόι από τα χρόνια του πολέμου ερμήνευσε ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας.

Η Ομάδα Αναβίωσης θα παρουσιάσει στο κοινό και το αντίγραφο της “χαμένης” εικόνας. Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Γεωργία Χάρδα και Λεωνίδας Μπλαβέρης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων