19/09/2020 19/09/2020 Περιοδεία στα νησιά της Δωδεκανήσου, Λέρο, Ρόδο, Σύμη και Καστελλόριζο, πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξετάζοντας με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες, θέματα της αρμοδιότητας της. Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ η υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε η πορεία όλων των έργων...
19 Σεπτεμβρίου, 2020 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2020 - 9:43

Περιοδεία της Λ. Μενδώνη στα Δωδεκάνησα

Διαδώστε:
Περιοδεία της Λ. Μενδώνη στα Δωδεκάνησα

Περιοδεία στα νησιά της Δωδεκανήσου, Λέρο, Ρόδο, Σύμη και Καστελλόριζο, πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξετάζοντας με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες, θέματα της αρμοδιότητας της. Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ η υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε η πορεία όλων των έργων του ΥΠΠΟ που εκτελούνται σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020». Στο πρόγραμμα αυτό εκτός από έργα υποδομής, περιλαμβάνεται και η συντήρηση και ανάδειξη πολλών ιερών προσκυνημάτων, όπως ο Ιερός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ρόδου.

Σε συνάντηση που ακολούθησε στο Δημαρχείο Ρόδου, με τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τους συνεργάτες του, συζητήθηκε εκτενώς η Προγραμματική Σύμβαση για την μεσαιωνική πόλη με τον Δήμο Ρόδου και συμφωνήθηκε ότι η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη στήριξη της Προγραμματικής Σύμβασης, επεκτείνοντας το αντικείμενο και τους στόχους αυτής.

Με την ευκαιρία της συνάντησης στην περιφέρεια, η υπουργός Πολιτισμού και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου ανάδειξης του πρωτελλαδικού νεκροταφείου βρεφών στην Αστυπάλαια, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ.

Συμφωνήθηκε επίσης, η επόμενη ομάδα έργων που αφορούν το νησί της Ρόδου, εστιάζοντας στη Λίνδο και στο κέντρο της πόλης της Ρόδου (Μανδράκι).

Με δεδομένη τη σημασία του πολιτισμού ως κρίσιμου μεγέθους για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς στο Αιγαίο βρίσκεται το 30% του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσογείου, ο περιφερειάρχης και η υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να υπάρξει και νέα συνάντησή τους το επόμενο διάστημα στη Σύρο, για να εξετάσουν από κοντά τα ζητήματα της Ερμούπολης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Κάθε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει συμπέρασμα, αποτέλεσμα και παραγωγή έργου.

Χθες το βράδυ, στο γραφείο μας στην Ρόδο, είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε την υπουργό Πολιτισμού και να προχωρήσουμε σε μια ακόμα συμφωνία ομάδας έργων στα οποία θα συνεργαστούμε για την υλοποίηση τους.

Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα έχει αποδώσει υπέροχα έργα στα νησιά μας και συνεχίζεται με ακόμα υψηλότερους στόχους, αφού και η περιφέρεια μας έχει σταθερά ψηλά στην ατζέντα της την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής της ταυτότητας.

Δουλειά με σχέδιο, συνεργασίες με σεβασμό, στόχοι με προτεραιότητες, είναι η συνταγή της εξόδου από την αγωνία και της αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας»

Χθες, το πρωί η κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε και τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, όπου την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος. Η υπουργός συνοδευόταν από τον υφυπουργό Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολο και την Έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μαρία Μιχαηλίδου και με διακεκριμένους συνεργάτες της. 

Η κ. Υπουργός επισκέφθηκε την Σύμη, προκειμένου να εγκαινιάσει το απόγευμα την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νήσου και δραττομένη της ευκαιρίας συζήτησαν με τον Σεβασμιώτατο ουσιαστικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία ο Μητροπολίτης παρουσίασε διεξοδικώς, με πρώτιστο το ζήτημα της μεγάλης επικινδυνότητος του Κωδωνοστασίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου ΣύμηςΗ κ. Μενδώνη έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και από κοινού πραγματοποίησαν με τον Σεβασμιώτατο επιτόπια επίσκεψη στο μνημείο, για να εκτιμήσει και η ιδία το μέγεθος του προβλήματος και να διερευνήσει ακολούθως τρόπους υλοποιήσεως της από ετών εγκεκριμένης επί τούτω Αρχιτεκτονικής Μελέτης.

Ακολούθως μετέβησαν και στο παρακείμενο Παλαιό Κοιμητήριο του Μητροπολιτικού Ναού, όπου επιτόπου συζήτησαν τρόπους αποκαταστάσεως και αναδείξεως του ιστορικού αυτού χώρου και η κ. Υπουργός επέδειξε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, προτείνοντας τρόπους στην κατεύθυνση αυτή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων