19/01/2024 19/01/2024 Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της προώθησης των σχέσεων Θεολογίας και Πολιτισμού, θα προβάλει την ταινία της κας Εύας Νάθενα «Φόνισσα» στον κινηματογράφο Ολύμπιον, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 18.00. Η «Φόνισσα» θεωρείται το κορυφαίο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η δράση...
19 Ιανουαρίου, 2024 - 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2024 - 14:45

Προβολή της ταινίας «Φόνισσα» από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Διαδώστε:
Προβολή της ταινίας «Φόνισσα» από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της προώθησης των σχέσεων Θεολογίας και Πολιτισμού, θα προβάλει την ταινία της κας Εύας Νάθενα «Φόνισσα» στον κινηματογράφο Ολύμπιον, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 18.00.

Η «Φόνισσα» θεωρείται το κορυφαίο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η δράση της ιστορίας εξελίσσεται στη Σκιάθο, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι η Φραγκογιαννού, μια ηλικιωμένη χήρα, η οποία έχει ζήσει μια βασανισμένη ζωή. Η πείρα την δίδαξε ότι η ζωή για μια γυναίκα είναι γεμάτη στενοχώριες. Πιστεύει ότι η γέννηση ενός κοριτσιού φέρνει μόνο δυστυχία και στο ίδιο το κορίτσι, αλλά και στους γονείς του, ιδίως αν είναι φτωχοί.

Η διανομή δωρεάν προσκλήσεων θα πραγματοποιηθεί από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, από τη Δευτέρα 22/1/2024 και ώρες 10.00-12.00.

 

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης χάρισε σελίδες αριστοτεχνικές στη νεοελληνική λογοτεχνία και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διηγηματογράφους. Γεννημένος στη Σκιάθο το 1851, έμελλε να σφραγίσει με το έργο του την λογοτεχνία εμπλουτίζοντας το ηθογραφικό αφήγημα. Δίκαια κατά πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο “άγιος των ελληνικών γραμμάτων”.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ένα κελί στην Αθήνα στην πλατεία Ψυρρή, στους Αγίους Αναργύρους, ταπεινά και μοναχικά, γράφοντας και μεταφράζοντας. Ο π. Παντελεήμων είχε ξεναγήσει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr) και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο στους χώρους όπου έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων