17/07/2019 17/07/2019 Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Βλατάδων, η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, και ενώ από τον Μάιο κυκλοφορεί ο κατάλογός της σε επιστημονική επιμέλεια της δρ Φλώρας Καραγιάννη, εφόρου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Αρχικά η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή το ιωβηλαίο...
17 Ιουλίου, 2019 - 10:24

Στην Αθήνα η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»

Διαδώστε:
Στην Αθήνα η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Βλατάδων, η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, και ενώ από τον Μάιο κυκλοφορεί ο κατάλογός της σε επιστημονική επιμέλεια της δρ Φλώρας Καραγιάννη, εφόρου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Αρχικά η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή το ιωβηλαίο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και εντάχθηκε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Στην Αθήνα η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»

Στόχος της είναι να προβάλει την καλλιτεχνική παραγωγή της βυζαντινής Θεσσαλονίκης ως σπουδαίου πνευματικού κέντρου που έδωσε υψηλής ποιότητας ζωγραφικά και ψηφιδωτά έργα τέχνης, αλλά και να αναδείξει τη σημαντική συνεισφορά της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων στη διάσωση μεγάλου αριθμού εικόνων που αποτελούν σημαντικά δείγματα αυτής της καλλιτεχνικής παραγωγής.

Για τις ανάγκες της έκθεσης επέστρεψε στην Ελλάδα ένα μοναδικό κειμήλιο, «Η ελπίς των απηλπισμένων», μια εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και φυλάσσεται στο Φράιζινγκ. Είναι η πρώτη φορά που μετά τον 15ο αιώνα βγαίνει εκτός Γερμανίας.

Δεν είναι, όμως, η μοναδική εικόνα που επαναπατρίστηκε, έστω και για λίγο: Μία ακόμα (ψηφιδωτή αυτή τη φορά), που απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο και χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα, μεταφέρθηκε από το Σασοφεράτο της Ιταλίας, μια περιοχή κοντά στην Ανκόνα.

Στην Αθήνα η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη»
Στην έκθεση περιλαμβάνονται ακόμα σπουδαίες παλαιολόγειες εικόνες που φυλάσσονται σε μουσεία και ναούς της Θεσσαλονίκης και των όμορών της μητροπόλεων (Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας, Ναούσσης και Καμπανίας, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος).

Στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Όπως και στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών της Μονής Βλατάδων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο, Πέμπτη στις 20:30 από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Πηγή: PontosNews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων