02/10/2023 02/10/2023 ​Στην έδρα Ζαγορίου, στους Αρχαγγέλους συναντήθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο, τα μέλη της δημοτικής αρχής και εντόπιους πολίτες για να τους ενημερώσει, μετά την ομόφωνα δεκτή υποψηφιότητα του Ζαγορίου και την εγγραφή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην 45η Σύνοδο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Οργανισμού, στο...
02 Οκτωβρίου, 2023 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2023 - 19:07

Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού στο Ζαγόρι μετά την εγγραφή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Διαδώστε:
Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού στο Ζαγόρι μετά την εγγραφή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

​Στην έδρα Ζαγορίου, στους Αρχαγγέλους συναντήθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο, τα μέλη της δημοτικής αρχής και εντόπιους πολίτες για να τους ενημερώσει, μετά την ομόφωνα δεκτή υποψηφιότητα του Ζαγορίου και την εγγραφή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στην 45η Σύνοδο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Οργανισμού, στο Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας.

Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωσταντίνος Τασούλας και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Oικογένειας Μαρία Κεφάλα.

Η υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Δήμο, την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες, κεντρικές και αποκεντρωμένες, του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην UNESCO, για τη δημιουργική συνεργασία τους και την καθοριστική συμβολή τους, ώστε η υποψηφιότητα του Ζαγορίου να ανταποκριθεί στα «αυστηρά κριτήρια που θέτει- και σωστά- ο διεθνής οργανισμός. Κριτήρια αυξημένα, σύνθετα, πολύπλοκα και πολυεπίπεδα. Η εγγραφή δεν είναι επιτυχία ούτε του Δήμου, ούτε της Περιφέρειας, ούτε της Κυβέρνησης, αλλά λογίζεται ως εθνική επιτυχία».

Αναφερόμενη στη σημασία της εγγραφής η Λίνα Μενδώνη τόνισε: «Η εγγραφή στον κατάλογο Πολιτιστικού Τοπίου της Unesco, είναι μια τεράστια ευκαιρία για το Ζαγόρι, καθώς μετά την εγγραφή του, αποκτά μία οικουμενική διάσταση για να αναδείξει και να εκμεταλλευθεί σωστά την παγκόσμια φήμη την οποία αποκτά. Παύει το Ζαγόρι να είναι κτήμα ημών, των Ελλήνων. Τώρα, γίνεται κτήμα της οικουμένης». Πρόκειται «για μια εγγραφή, στον κατάλογο για το πολιτιστικό τοπίο, η οποία είναι η πρώτη της Ελλάδας. Μέχρι τη σύνοδο του Ριάντ, η χώρα μας είχε εγγράψει δεκαοκτώ αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Το Ζαγόρι είναι το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας που εγγράφεται στον κατάλογο του πολιτιστικού τοπίου, επειδή το περιβάλλον κρατήθηκε αλώβητο και συνταίριασε αρμονικά με την ανθρώπινη παρέμβαση».

Η υπουργός Πολιτισμού αναλύοντας τις προοπτικές που διανοίγονται για το οικιστικό σύμπλεγμα του Ζαγορίου, υπογράμμισε ότι «το Ζαγόρι αποκτά ένα πολύ σημαντικό σήμα, ένα brand, για την οικονομική ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή ολόκληρης της περιοχής. Στα πλαίσια της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, από τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους μπορούμε να έχουμε οικονομική απολαβή, ώστε να πούμε ότι η δική μας γενιά θα παραδώσει στα παιδιά μας όχι μόνον αυτό το οποίο παρέλαβε από την προηγούμενη αλλά κάτι περισσότερο και βελτιωμένο».

Η Λίνα Μενδώνη προανήγγειλε την ημερομηνία επισημοποίησης της εγγραφής του Ζαγορίου, δηλώνοντας ότι «την Άνοιξη θα γίνει εδώ, στο Ζαγόρι, η επίσημη διαδικασία της εγγραφής. Θα κληθούν στελέχη από την UNESCO, το ICOMOS και τα Ηνωμένα Έθνη να παραβρεθούν στην τυπική διαδικασία ανάρτησης της σχετικής πινακίδας, όπως απαιτεί η UNESCO, από τα κράτη- μέλη που εγγράφονται στους καταλόγους της».

Απαντώντας η υπουργός σε ερώτηση «αν στην εγγραφή περιλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί του Ζαγορίου ή μόνον ο πυρήνας του συμπλέγματός τους», διευκρίνισε ότι «τα Ζαγόρια έχουν εγγραφεί ως σύνολο οικιστικό. Το Ζαγόρι αποτελεί ένα πολιτιστικό σύνολο. Δεν εγγράφονται χωριά στον κατάλογο της Unesco αλλά το πολιτιστικό τοπίο όπως ορίζεται από την Σύμβαση της UNESCO, το 2005, για τα πολιτιστικά τοπία».

Κατά την εκδήλωση υπήρξε μικρή παρέμβαση από την Προϊσταμένη του Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνια Μπενίσση, που συμμετείχε στη Σύνοδο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Ριάντ. Αναφέρθηκε στην σκληρή και συστηματική προετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας του Ζαγορίου, με την καθοδήγηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αλλά και την υπερηφάνεια της ελληνικής αποστολής, μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης ψήφισής της.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων