01/12/2020 01/12/2020 Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Προετοιμάζοντας το μέλλον – Ανάκαμψη του πολιτιστικού τομέα και του τομέα των μέσων από την πανδημία Covid-19» με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου...
01 Δεκεμβρίου, 2020 - 17:24
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2020 - 17:32

Μενδώνη: “Ο πολιτισμός να μπει στο επίκεντρο της Ευρώπης”

Διαδώστε:
Μενδώνη: “Ο πολιτισμός να μπει στο επίκεντρο της Ευρώπης”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Προετοιμάζοντας το μέλλον – Ανάκαμψη του πολιτιστικού τομέα και του τομέα των μέσων από την πανδημία Covid-19» με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκε η ενίσχυση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα και προτάθηκαν πολιτικές που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ε.Ε. για την στήριξη αυτών.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας κοινός και στοχευμένος προγραμματισμός όχι μόνο για την επιστροφή του πολιτιστικού τομέα στην κανονικότητα, αλλά και για την υποστήριξη των επαγγελματιών του πολιτισμού που έχουν δει δυστυχώς, στο πλαίσιο της πανδημίας, όχι μόνο την τέχνη τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους να καταρρέει. Αλλά και όλοι εμείς, ως καταναλωτές πολιτισμού, συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς πολιτισμό, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Πολιτισμός πρέπει να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ευρώπης. Είναι η κατάλληλη στιγμή», σημείωσε στην τοποθέτησή της η κ. Μενδώνη, με αφορμή και το μότο, όπως είπε, της γερμανικής προεδρίας «μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης».

Α. Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των Υπουργών:

Της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη:

«Κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμοι κύριοι Επίτροποι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γερμανική Προεδρία για το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει σε αυτή την πολύ δύσκολη συνθήκη.

Με αφορμή το δικό σας μότο, κυρία Πρόεδρε, της γερμανικής προεδρίας «μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης», θα ήθελα να επισημάνω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ένας κοινός και στοχευμένος προγραμματισμός όχι μόνο για την επιστροφή του πολιτιστικού τομέα στην κανονικότητα, αλλά και για την υποστήριξη των επαγγελματιών του πολιτισμού που έχουν δει δυστυχώς, στο πλαίσιο της πανδημίας, όχι μόνο την τέχνη τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους να καταρρέει. Αλλά και όλοι εμείς, ως καταναλωτές πολιτισμού, συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς πολιτισμό, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ψυχικής υγείας. Γι αυτό και ο Πολιτισμός πρέπει να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ευρώπης. Είναι η κατάλληλη στιγμή.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη και προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε συντεταγμένα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, όπως:

1. Άμεση καταβολή των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, χωρίς γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις.

2. Θέσπιση στρατηγικής αποζημιώσεων για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

3. Παροχή ειδικών και στοχευμένων δανείων σε πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις.

4. Οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών για την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.

5. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών με μελέτες σκοπιμότητας και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

6. Δημιουργία ευρωπαϊκής πύλης ενημέρωσης για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, του τρόπου άντλησης των κεφαλαίων μαζί με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν γνωρίζει, δεν πληροφορείται εύκολα πολλά από αυτά.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν κάποιες νομικού τύπου τροποποιήσεις, όπως:

1. Ευέλικτο πλαίσιο για τις κρατικές επιχορηγήσεις και άμεση έναρξη του Creative Europe.

2. Παράταση του χρόνου υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων έργων, έως ότου ανασταλούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και αμέσως μετά να διευκολύνομε την κινητικότητα.

3. Αξιοποίηση της τεχνολογίας για την υποστήριξη καινοτόμων λύσεων για την παραγωγή, προώθηση και διάδοση πολιτιστικών έργων. Ελάφρυνση του ΦΠΑ έως και 0% για τα έντυπα και τα βιβλία.

4. Στοχευμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον πολιτιστικό τομέα.

5. Ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όλοι ξέρουμε ότι υπό δύσκολες συνθήκες, οι καλλιτέχνες δημιουργούν και αναγεννούν την τέχνη και μαζί και την κοινωνία. Είναι η στιγμή να τους δώσουμε τα εργαλεία για να το κάνουν».

Του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα:

«Κυρία Πρόεδρε

Αξιότιμοι Αντιπρόεδροι (κα Vera Jourova και κ. Μαργαρίτη Σχοινά)

Αξιότιμοι Επίτροποι (κα Mariya Gabriel και κ. Thierry Breton)

Αγαπητοί συνάδελφοι

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, εντείνεται η ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Είναι απόλυτη ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, εντός των δυνατοτήτων μας, για να προστατεύσουμε τον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης και των Οπτικοακουστικών Μέσων, από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η ανάκαμψη του τομέα των Μέσων Ενημέρωσης και των Οπτικοακουστικών Μέσων θα πρέπει να βασιστεί σε δύο πυλώνες:

1) χρηματοδότηση και επενδύσεις και

2) καινοτόμες δράσεις πολιτικής.

Και χαιρετίζω στο σημείο αυτό την πρόταση της Πολωνίας για μηδενικό Φ.Π.Α. σε βιβλία και έντυπο τύπο.

Στο πλαίσιο αυτό, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους η πρόταση της Προεδρίας για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης, που θα καθοδηγεί τις επιχειρήσεις σε δυνατότητες χρηματοδότησης.

Η οικονομική ενίσχυση και η ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των επιλογών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να συνδυάζονται με:

Συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών παραγωγών.

Μια πλατφόρμα για το διαμοιρασμό πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Είναι κρίσιμο για τις Δημοκρατίες μας να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην πληροφόρηση για κάθε πολίτη, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ένωσής μας.

Παράλληλα επανερχόμαστε στην πρόταση μας για μια δυναμική πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας ανθίζουν όταν υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης.

Κυρίες και κύριοι,

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε στο Κοινοβούλιο Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα, προς όφελος του τομέα οπτικοακουστικών μέσων εν συνόλω.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ειλικρινά ελπίζω η επόμενη συνάντησή μας να πραγματοποιηθεί από κοντά».

Β. Σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, η Ελλάδα στήριξε τις πρωτοβουλίες, της Γαλλίας, για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά, και της Ιταλίας, για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ανάγνωσης.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε τις εξής παρεμβάσεις:

1. «Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Δανία το non paper στη διαβούλευση σχετικά με το άρθρο 17 της νέας οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Θεωρούμε ότι η ορθή εφαρμογή του άρθρου 17, όπως εγκρίθηκε μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, μαζί με άλλες διατάξεις της Οδηγίας 2019/790, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πνευματικών δικαιωμάτων και των κατόχων συγγενικών δικαιωμάτων στο ψηφιακό περιβάλλον. Η μαζική, αλλά ακόμη μη εξουσιοδοτημένη χρήση των έργων και των θεμάτων προστασίας τους, πρέπει να ρυθμίζεται κατάλληλα και αποτελεσματικά, ώστε οι αντίστοιχοι δικαιούχοι να μπορούν τελικά να λαμβάνουν την αμοιβή που δικαιούνται. Το ζήτημα που αφορά στο δικαίωμα αμοιβής σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του μουσικού τομέα, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη η τεράστια και συνεχιζόμενη ζημία που προκλήθηκε σε αυτόν τον τομέα, αλλά και το γεγονός ότι χιλιάδες συνθέτες, ερμηνευτές και παραγωγοί πλήττονται βαθιά από την πανδημική κρίση».

2. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο της ανάγνωσης για την απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό στις δημοκρατικές κοινωνίες. Ως εκ τούτου, στηρίζομε την ιταλική πρωτοβουλία για την προώθηση της ανάγνωσης και συμφωνεί με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για το σκοπό αυτό, με την επωνυμία «European Reading Alliance». Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει και διαθέτει προγράμματα φιλαναγνωσίας και μεταφράσεων.

Πιστεύουμε ότι δύο κρίσιμα σημεία για την επιτυχία της πρωτοβουλίας θα μπορούσαν να είναι η επεξεργασία τρόπων τόνωσης του ενδιαφέροντος των νέων δυνητικών αναγνωστών, δηλαδή την ανάπτυξη νέου κοινού, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας βιβλίων υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών μας. Το τελευταίο είναι φανερό ότι συνδέεται και με μεταφραστικά προγράμματα. Γι αυτό, και επανέρχομαι, θεωρούμε πολύ σημαντική την maximum μείωση του ΦΠΑ για έντυπα και βιβλία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων