25/10/2023 25/10/2023 Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, «υπείκουσα εις την εδραίαν μουσικήν παράδοσιν» που πηγάζει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στα πλαίσια της νέας της εκδοτικής σειράς με τίτλο ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των τριών πρώτων τόμων στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, την Τετάρτη 15...
25 Οκτωβρίου, 2023 - 13:42
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2023 - 14:38

Τα πρωτόγραφα των τριών Διδασκάλων – Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής

Διαδώστε:
Τα πρωτόγραφα των τριών Διδασκάλων – Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, «υπείκουσα εις την εδραίαν μουσικήν παράδοσιν» που πηγάζει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στα πλαίσια της νέας της εκδοτικής σειράς με τίτλο ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των τριών πρώτων τόμων στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 7:30 μμ.

Τα ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ αποτελούν μια σειρά μνημειώδη, μεγάλη σε αξία και όγκο, που θα αναδείξει και θα προβάλει την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά στην ψαλτική τέχνη. Έργο εθνικό, το οποίο αποτελεί επιστημονικό γεγονός ανεπανάληπτης σημασίας, πηγή στην οποία στηρίχτηκε η ψαλτική από τις αρχές του 19ου αι. έως σήμερα.

Η Ιερά Μονή, ξεκινά το εγχείρημα αυτό με την παρουσίαση των τριών πρώτων τόμων της σειράς: Δύο τόμους από το ΑΚΟΛΟΥΘΑΡΙΟΝ του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, έργο πρωτοπόρο μέχρι σήμερα -γράφτηκε το 1826- με μελοποιημένες ολόκληρες τις ακολουθίες των μεγάλων εορτών (προσόμοια, απολυτίκια, δοξαστικά, κανόνες, καθίσματα, κοντάκια, εξαποστειλάρια). Ο τρίτος τόμος περιλαμβάνει τον ΕΣΠΕΡΙΝΟ από την αυτόγραφη ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, ο κ. Γρηγόριος Στάθης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, και ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Δρ. του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η παρουσίαση των εκδόσεων θα πλαισιωθεί από Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με την Χορωδία του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και χοράρχη τον κυρ-Δημοσθένη Παϊκόπουλο, Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε., και την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου.

Δείτε εδώ την αφίσα της εκδήλωσης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων