11/02/2022 11/02/2022 Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με τον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.  Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συνάντησής τους, συζήτησαν για την οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» στην Αθήνα. Ο υπουργός Φραντσεσκίνι γνωστοποίησε την ισχυρή βούληση του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει μια ταχεία διαδικασία για την...
11 Φεβρουαρίου, 2022 - 21:50
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2022 - 21:13

Το Ιταλικό Υπ. Πολιτισμού υπέρ της οριστικής επιστροφής του θραύσματος «Fagan» στην Αθήνα

Διαδώστε:
Το Ιταλικό Υπ. Πολιτισμού υπέρ της οριστικής επιστροφής του θραύσματος «Fagan» στην Αθήνα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη με τον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.  Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συνάντησής τους, συζήτησαν για την οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» στην Αθήνα.

Ο υπουργός Φραντσεσκίνι γνωστοποίησε την ισχυρή βούληση του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει μια ταχεία διαδικασία για την αποδέσμευση και τη συνακόλουθη οριστική επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος «Fagan» του Παρθενώνα, που εκτέθηκε επί μακρόν και νομίμως στο Μουσείο Salinas στο Παλέρμο και από τον Ιανουάριο ευρίσκεται σε προσωρινή κατάθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Η απόδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαθεσμικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας της Σικελίας και θα οριστικοποιηθεί στην Επιτροπή για την επανάκτηση και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί στο ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο υπουργός Φραντσεσκίνι υπογράμμισε τη σημασία αυτής της χειρονομίας που επιβεβαιώνει την εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και την συναντίληψη απόψεων σχετικά με τη διεθνή προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Νωρίτερα, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σικελίας (ARS) Gianfranco Miccichè, είχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ιταλία. Ο κ. Miccichè επεφύλαξε ιδιαίτερη θερμή υποδοχή στην Λίνα Μενδώνη στο Palazzo Reale, έδρα του Κοινοβουλίου της Σικελίας. Αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η ενίσχυση των διμερών επαφών και συνεργασιών Ελλάδας και Σικελίας, ιδιαίτερα στον τομέα του Πολιτισμού. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Alberto Samonà και η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Salinas Caterina Greco.

Στην ξενάγηση που ακολούθησε στους χώρους του Palazzo Reale, από τους σημαντικότερους μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους της Σικελίας, τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας της ARS Fabrizio Scimè, η διευθύντρια του Ιδρύματος Federico II Patrizia Monterosso, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Mariangela Ielo. Από τα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα του Palazzo Reale είναι οι υπόγειοι χώροι, στους οποίους πρόσφατα ανεδείχθησαν κατά χώραν οι υποκείμενες αρχαιότητες, καθώς και η έκθεση “Εξαγνισμός”, η οποία διαπραγματεύεται έννοιες, όπως η πνευματικότητα, η ύπαρξη, η σωτηρία, η ζωή, ο θάνατος. Στην έκθεση συνδιαλέγονται έργα τέχνης από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 18ο αι. από μουσεία και εκκλησίες της Σικελίας με δημιουργίες του Αμερικανού video artist Bill Viola.

Η Λίνα Μενδώνη είχε, επίσης, συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Παλέρμο καθ. Massimo Midiri, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, και ξεναγήθηκε στο μνημειακό συγκρότημα Steri.

 


[caption id="attachment_569420" align="alignnone" width="450"] H Λίνα Μενδώνη με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σικελίας Gianfranco Miccichè

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων