14/12/2022 14/12/2022 Ενδυμασίες και στολές του 18ου αλλά κυρίως του 19ου αιώνα, που διαφυλάττει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, καθώς και άλλα μουσεία της χώρας παρουσιάζονται από τις 20 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης σε μία έκθεση «Ενδύματος ψυχής», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης. Πρόκειται για 70 έργα που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία...
14 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2022 - 14:47

Το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα ενδύματα

Διαδώστε:
Το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα ενδύματα

Ενδυμασίες και στολές του 18ου αλλά κυρίως του 19ου αιώνα, που διαφυλάττει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, καθώς και άλλα μουσεία της χώρας παρουσιάζονται από τις 20 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης σε μία έκθεση «Ενδύματος ψυχής», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης. Πρόκειται για 70 έργα που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Ο αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, γενικός γραμματέας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ήταν εκείνος, που με ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης εμπιστεύθηκε τις αυθεντικές ενδυμασίες της συλλογής του μουσείου σε δύο καλλιτέχνες, τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γκεοργκίεφ, για να τις παρουσιάσουν με έναν νέο τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους.

Το ένδυμα του Όθωνα

Πράγματι οι καλλιτέχνες ώσμωσαν δημιουργικά τη φωτογραφία πάνω σε ύφασμα και κεντώντας λεπτομέρειες των ενδυμάτων, δημιούργησαν μια νέα τέχνη με εξαιρετικά έργα, που θα παρουσιάζονταν σε μια έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εξ αιτίας της πανδημίας όμως, δεν στάθηκε αυτό δυνατό, έτσι με αφορμή και την φετινή επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η έκθεση υλοποιείται σήμερα στο Μουσείου Ακρόπολης με την πλήρη μορφή της, καθώς σ’ αυτήν περιέχονται και ενδύματα από την Μικρά Ασία.

Ενδυμασία Ζακύνθου

Τα έργα κατανέμονται σε πέντε κύριες ενότητες και συγκεκριμένα στις ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις «χαμένες πατρίδες». Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αιώνα.

’Ενδυμα του Μαυρομιχάλη

Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Όμως, η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ενδυμασία Κέρκυρας

Στην έκθεση θα συναντήσουμε δύο ξεχωριστές δημιουργίες που αναφέρονται διακριτικά στην αρχαιότητα ως μικρός φόρος τιμής στα μουσεία που παρουσιάζονται: Το πρώτο έργο αναφέρεται στο ένδυμα της περίφημης Κυρίας της Ωξέρ, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και συγκρίνεται με πρωτοαρχαϊκά γλυπτά, όπως η Κόρη της Ελεύθερνας στην Κρήτη. Ενώ ανάλογα, επίσης κεντήθηκε δείγμα από διακοσμητικές λεπτομέρειες αρχαϊκής Κόρης του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στο λευκό της επιδερμίδας του μαρμάρου, μικρή αναφορά σε ένα παρελθόν που διαλαλεί την κοινότητα της ομορφιάς του ντυμένου με διαχρονική διάρκεια, έως το σήμερα.

Ενδυμασία Νισύρου

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Info:
Μουσείο Ακρόπολης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Έκθεση: «Ένδυμα Ψυχής»
Διάρκεια: 20 Δεκεμβρίου 2022 ως 26 Μαρτίου 2023
Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ, Μουσείο της Ακρόπολης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων