22/02/2021 22/02/2021 To νέο βιβλίου του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Πελαγία” της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου. Το βιβλίο έχει τίτλο “Πατερική και Σχολαστική θεολογία και το περιβάλλον τους με βάση τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη”.  Το βιβλίο αυτό αναλύει την πατερική και σχολαστική-δυτική θεολογία. Η πρώτη (Πατερική...
22 Φεβρουαρίου, 2021 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2021 - 11:58

Το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου

To νέο βιβλίου του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Πελαγία” της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου. Το βιβλίο έχει τίτλο “Πατερική και Σχολαστική θεολογία και το περιβάλλον τους με βάση τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη”. 

Το βιβλίο αυτό αναλύει την πατερική και σχολαστική-δυτική θεολογία. Η πρώτη (Πατερική θεολογία) στηρίζεται στην αποκάλυψη του Θεού στους Προφήτες, Αποστόλους και Πατέρες, η δεύτερη (σχολαστική-δυτική θεολογία) στηρίζεται στην φιλοσοφία ως προσπάθεια κατανόησης του Θεού διά της λογικής.

Η πρώτη θέτει τις προϋποθέσεις της γνώσεως του Θεού που είναι η κάθαρση, ο φωτισμός και η θέωση, η δεύτερη θέτει ως προϋποθέσεις την αναλογία του όντος (analogia entis) και την αναλογία της πίστεως (analogia fidei).

Η πρώτη έχει ως ιστορικό υπόβαθρο τον χώρο της ενωμένης Χριστιανικής Αυτοκρατορίας (Ρωμηοσύνη), η δεύτερη εκφράζεται στην Δύση, όπως διαμορφώθηκε από τους Φράγκους (Φραγκοσύνη). Είναι όντως δύο διαφορετικές θεολογικές παραδόσεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων