02/04/2019 02/04/2019 Στο φέρετρο ενός αγίου βρέθηκε αυτό το λατινικό αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιωάννη που ονομάζεται “Ευαγγέλιο του Αγίου Cuthbert (Κουθβέρτος)” και είναι το παλαιότερο σε άριστη κατάσταση βιβλίο στην Ευρώπη. Το βιβλίο ονομαζόταν αρχικά Ευαγγέλιο του Stonyhurst, όμως “βαπτίστηκε” εκ νέου αφού βρέθηκε μέσα στο φέρετρο του Αγίου Cuthbert (Κουθβέρτος), ενός μοναχού ερημίτη που πέθανε...
02 Απριλίου, 2019 - 19:22
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2019 - 19:31

Απίστευτο: Το παλαιό Ευαγγέλιο που βρέθηκε στο φέρετρο ενός Αγίου

Διαδώστε:
Απίστευτο: Το παλαιό Ευαγγέλιο που βρέθηκε στο φέρετρο ενός Αγίου

Στο φέρετρο ενός αγίου βρέθηκε αυτό το λατινικό αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιωάννη που ονομάζεται “Ευαγγέλιο του Αγίου Cuthbert (Κουθβέρτος)” και είναι το παλαιότερο σε άριστη κατάσταση βιβλίο στην Ευρώπη. Το βιβλίο ονομαζόταν αρχικά Ευαγγέλιο του Stonyhurst, όμως “βαπτίστηκε” εκ νέου αφού βρέθηκε μέσα στο φέρετρο του Αγίου Cuthbert (Κουθβέρτος), ενός μοναχού ερημίτη που πέθανε το 687 και του οποίου τα λείψανα είναι άφθαρτα. Το πως αυτό το μικρό βιβλίο “τρύπωσε” στο φέρετρο του μοναχού παραμένει μυστήριο. Ωστόσο οι επιστήμονες εικάζουν ότι βρέθηκε εκεί μεταξύ του 700 και 800 μ.Χ. όταν το σώμα του μοναχού μεταφέρθηκε στο Ντάρχαμ για να “γλιτώσει” από τις επιδρομές των Βίκινγκς.
Όταν το φέρετρο του Cuthbert ανοίχτηκε το 1104, “το βιβλίο βρέθηκε ως εκ θαύματος σε άριστη κατάσταση μέσα σε ένα κουτί από κόκκινο δέρμα”, αναφέρει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσεται. Όπως γράφει ο Allison Meier στο JSTOR Daily, “το 1300 ετών χειρόγραφο διατηρεί άριστα όλες τις αρχικές του σελίδες και το δέσιμό του κι αυτό είναι αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κάποιος την ηλικία του!”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων