11/07/2019 11/07/2019 «Μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική ανακοίνωσή του, κατόπιν ενημέρωσης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη από τη γενική...
11 Ιουλίου, 2019 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2019 - 22:57

Το Υπ. Πολιτισμού για την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων στη Χαλκιδική

Διαδώστε:
Το Υπ. Πολιτισμού για την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων στη Χαλκιδική

«Μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική ανακοίνωσή του, κατόπιν ενημέρωσης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Γιάννη Κανονίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι ιερές μονές του Αγίου Όρους δεν επλήγησαν από τη χτεσινή κακοκαιρία, ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα και σε εκκλησιαστικά μνημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.

Κανονικά λειτουργούν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική, που επίσης δεν επλήγησαν από τη θεομηνία. Επίσης δεν καταγράφηκαν ζημιές στα εργοτάξια των αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων (Άγιος Ιωάννης Νικήτης, Ελληνικός Χρυσός).

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις ζημιές, η ανακοίνωση σημειώνει πως στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Ολύνθου, «υπήρξε μικρή φθορά σε τοιχοποιΐα αρχαίας κατοικίας, ενώ δεν βλάφθηκαν οι υποδομές. Κατόπιν εντολής της υπουργού Πολιτισμού ο χώρος παρέμεινε σήμερα κλειστός για το κοινό ενώ το εκεί προσωπικό της Εφορείας και το συνεργείο καθαρισμού της βλάστησης εργάζεται στην κοπή και απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων και τον καθαρισμό του χώρου.

Στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά σημειώθηκαν ζημιές μεσαίας και μικρής κλίμακος στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους (υφαρπαγή κεράμων από τις στέγες των κτιρίων, καταστροφή στεγάστρων, μετακίνηση και μερική καταστροφή προκατασκευασμένων οικίσκων, καταστροφή προσωρινής περίφραξης πτώση δέντρων)».

«Ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει όταν επανέλθει η ηλεκτροδότηση και ελεγχθεί η καλή λειτουργία για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων