14/03/2021 14/03/2021 Το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνο στην Αίγυπτο και παγκόσμια, έφεραν στο φως τα μέλη μίας νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν στην Όαση της Μπαχαρέια. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν και τοιχογραφίες στα ελληνικά. Το μνημείο κατασκευάστηκε σταδιακά σε χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του «Τελ Γκανούμπ ‘Ασρ Ελ Αγκούζ», 370...
14 Μαρτίου, 2021 - 13:11
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2021 - 12:24

Τοιχογραφίες στα ελληνικά στο παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο

Διαδώστε:
Τοιχογραφίες στα ελληνικά στο παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο

Το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνο στην Αίγυπτο και παγκόσμια, έφεραν στο φως τα μέλη μίας νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν στην Όαση της Μπαχαρέια. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν και τοιχογραφίες στα ελληνικά.

Το μνημείο κατασκευάστηκε σταδιακά σε χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του «Τελ Γκανούμπ ‘Ασρ Ελ Αγκούζ», 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Στο σημείο πραγματοποιούν ανασκαφές ο γαλλικός φορέας Institut Français d’Archéologie Orientale (IFAO) και ο νορβηγικός φορέας ΜF Vitenskapelig Høyskole.

Ήδη, έχουν ανασκάψει μία ερημική σκήτη, ένα ερημητήριο που κατασκευάστηκε σε πέντε χρονικές φάσεις, από το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα έως τον έβδομο αιώνα.

Στο κέντρο του χώρου, μία βραχώδης περιοχή, εντοπίστηκε εκκλησία και παρκείμενοι λειτουργικοί χώροι. Επίσης, στον ίδιο χώρο, ανακαλύφθηκαν δύο κελιά, μια τραπεζαρία-κουζίνα και μια αίθουσα και τέσσερα ακόμη δωμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν εκκλησία.

Στις μετέπειτα κατασκευασμένες επεκτάσεις του χώρου, κατασκευάστηκαν συνολικά 19 δωμάτια και μία εκκλησία που ήταν συνδεδεμένη με δύο πέτρινες αίθουσες. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τοιχογραφίες και στην εκκλησία, που είναι γραμμένες στα ελληνικά και αναφέρονται σε βιβλικά και πατερικά κείμενα, αλλά και τεμάχια πήλινων αγγείων με ελληνικές επιγραφές που αναφέρονταν στους μοναχούς, πιθανόν του πέμπτου ή έκτου αιώνα.

πηγή: sigmalive.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων