05/07/2022 05/07/2022 Δεκαπέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο νόμου-πλαισίου με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες» στα ΑΕΙ το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, δίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται και άρθρα τα οποία αφορούν στη διευθέτηση του ζητήματος των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Εκκλησίας της Κρήτης....
05 Ιουλίου, 2022 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2022 - 14:41

Υπουργείο Παιδείας: Δεν δημιουργούνται επιπλέον θέσεις κληρικών

Διαδώστε:
Υπουργείο Παιδείας: Δεν δημιουργούνται επιπλέον θέσεις κληρικών

Δεκαπέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο νόμου-πλαισίου με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες» στα ΑΕΙ το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, δίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται και άρθρα τα οποία αφορούν στη διευθέτηση του ζητήματος των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Εκκλησίας της Κρήτης.

Στο ερώτημα αν δημιουργούνται επιπλέον οργανικές θέσεις ιερέων το Υπουργείο Παιδείας απαντά: 

“Όχι. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, σε ένα αρρύθμιστο εδώ και 77 χρόνια τοπίο. Ως σήμερα ισχύει αναγκαστικός νόμος του 1945, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί ΦΕΚ διορισμού και να μισθοδοτούνται από το Δημόσιο με μόνιμη σχέση εργασίας 3.520 Ιερείς (2.311 της Εκκλησίας της Ελλάδος, 955 της Εκκλησίας της Κρήτης και 254 των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου) χωρίς να έχουν οργανικές θέσεις. Αυτό, συν τοις άλλοις, προκαλεί ανασφάλεια συνταξιοδοτική, εργασιακή και ασφαλιστική σε τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενους του δημοσίου ιερείς, ενώ έχει προκαλέσει και μια κατάσταση ανισότητας μεταξύ των εκκλησιαστικών κλιμάτων στην Ελλάδα, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος έχει οργανικές θέσεις ενώ η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις Δωδεκανήσου δεν έχουν καμία”.

Στην απάντησή του το Υπουργείο διευκρινίζει ότι “η λύση είναι η νομοθετική επικαιροποίηση, ώστε να αντιστοιχισθεί ο αριθμός των Κληρικών που μισθοδοτούνται από το Κράτος και έχει εκδοθεί ΦΕΚ διορισμού τους, με τις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί νομίμως, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, για πρώτη φορά η Πολιτεία «κλειδώνει» το δυνητικό αριθμό μισθοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό Ιερέων, η μεταβολή του αριθμού των Μητροπόλεων ή των ενοριών ή των ορίων τους δεν θα δημιουργεί καμία υποχρέωση και δεν θα συνεπάγεται καμία σύσταση οργανικής θέσης Κληρικού, οι προσλήψεις Κληρικών εντάσσονται ρητά στην διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρωπίνου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης”.

Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται περί νέων διορισμών αλλά για νομοθετική λύση σε πρόβλημα δεκαετιών, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά της για την απόφαση.

Παράλληλα, ευχαρίστησε δημοσίως μέσα από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τόσο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι συμμερίστηκαν την αγωνία των κληρικών όλης της Χώρας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την προσεχή Πέμπτη, 7 Ιουλίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων