16/01/2024 16/01/2024 «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την πρώτη της θητεία τον Ιούλιο του 2019, εργάζεται, με αθόρυβο και συστηματικό τρόπο για την επίτευξη του εθνικού στόχου, δηλαδή της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και στο μουσείο της Ακρόπολης. Και η πολιτική αυτή κεφαλαιοποιείται» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας, από το...
16 Ιανουαρίου, 2024 - 11:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2024 - 10:37

Υπουργός Πολιτισμού: Δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαδώστε:
Υπουργός Πολιτισμού: Δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την πρώτη της θητεία τον Ιούλιο του 2019, εργάζεται, με αθόρυβο και συστηματικό τρόπο για την επίτευξη του εθνικού στόχου, δηλαδή της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και στο μουσείο της Ακρόπολης. Και η πολιτική αυτή κεφαλαιοποιείται» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του Σύριζα,​ Κυριακής Μάλαμα.

«Η κυβέρνηση έχει στρατηγική» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι και η απόφαση της 22ας Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, τον Σεπτέμβρη του 2021, με την οποία αναγνωρίζεται διεθνώς το ορθό, το δίκαιο, το αρχικό του αιτήματος της χώρας μας».

Σχετικά με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο η Υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «οι διοργανώσεις εκθέσεων σε μουσεία του εξωτερικού, μέσω δανεισμού εκθεμάτων και σημαντικότατων εκθεμάτων, αποτελεί πάγια πρακτική του Υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διακίνησης των ιδεών του ελληνικού πολιτισμού. Επομένως, τι είναι αυτό που ξενίζει; Τι είναι αυτό που προκαλεί; Αυτό που πρότεινα είναι αυτό που προβλέπει ακριβώς η αρχαιολογική νομοθεσία».

Κλείνοντας η Υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πάγια επιδίωξη της Ελλάδος και ότι «Η εθνική θέση της χώρας μας δεν άλλαξε, ούτε αλλάζει, ούτε η κυβέρνηση παραιτείται από τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλέον των γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται παρανόμως σε μουσεία του εξωτερικού, όπως λανθασμένα ισχυρίζεστε. Νομίζω ότι γνωρίζετε τις συμβάσεις της UNESCO και από ποια χρονική στιγμή μπορεί να διεκδικήσει και πως διεκδικεί η Ελλάδα. Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα από το 2019 και εξής. Eιδικά την περίοδο 2019-2023, έχουν επιστρέψει μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ δεκάδες παρανόμως διακινηθέντα μνημεία. Η αρμόδια διεύθυνση τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών συνεχίζει δυναμικά το έργο και τις διεκδικήσεις, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσον και έχουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Θα σας πω μόνο τούτο. Ο επαναπατρισμός 30 αρχαιοτήτων που επεστράφησαν στην Ελλάδα μετά από την κατάσχεσή τους το Δεκέμβριο του 2023, ο επαναπατρισμός 351 αρχαίων αντικειμένων και 25 ομάδων αρχαίων αντικειμένων και πολυάριθμων ομάδων συνανηκόντων αγγείων που βρίσκονταν στην κατοχή υπό εκκαθάριση της εταιρείας Robin Symes Limited και επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, έχοντας τα τελευταία 4 χρόνια κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια και αυτά όλα επιστρέφουν τον Μάιο του 2023. Ο επαναπατρισμός συνεχίζεται. Είναι διαρκής. Μάρτιο του 2023 έχουμε και άλλους επαναπατρισμούς, Μάιο του 2022 επιστρέφεται το χρυσό Σφραγιστικό δακτυλίδι των μυκηναϊκών χρόνων που είχε κλαπεί από την Ρόδο και εντοπίστηκε στο μουσείο μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων της Στοκχόλμης και είναι ατελείωτος ο κατάλογος. Επομένως τι είναι αυτά που λέτε; Ποιος αποποιείται των δικαιωμάτων επί της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποιοι είναι αυτοί που τα φέρνουν πίσω με επιτυχία και θα συνεχίσουν να το κάνουν;»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων